Candlewick a Šuranská

13. říjen 2013

Dvě originální hudebnice a dva utajené debuty

Dvě mladé dámy a dva sympatické debuty budou v popředí zájmu 309. neonu, který právě začíná záři v éteru Českého rozhlasu Pardubice. Pro oba je také typické, že se jim mainstreamová média vyhnula pěkným obloukem a i my se k nim dostáváme s mírním zpožděním. Iamme Candlewick (vl. jménem Andrea Knotková) je 25 letá písničkářka, cestovatelka, buskerka, překladatelka, učitelka jógy. Zakládající členka iniciativy Buskerville, jejíž členové se zasloužili o znovuzrození pouličního umění v Praze. V březnu vydala svoje první album I am You, na kterém zužitkovala bohaté zkušenosti z cest po celém světě. To Jitka Šuranská hledá převážně domácí inspirace, hlavně pak v moravském folklóru, kterému se věnuje už od dob, kdy hrála s Cimbálovou muzikou Stanislava Gabriela a zůstala mu věrná i na své sólové desce Nězachoď slunečko.

JITKA ŠURANSKÁ
Pěkně v tichu a bez povšimnutí mainstreamových médií vyšlo před prázdninami sólové debutové album houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské. Šuranská není fanouškům folklóru neznámé jméno, houslistka zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů byla dlouhé roky součástí renomované Cimbálové muziky Stanislava Gabriela. S někdejším členem Poutníků Jiřím Plockem v roce 2005 natočila album Písňobraní oceněné Andělem v kategorii world music, krátce hrála s valašskou folklór-beatovou kapelou Docuku a lidové tvorby se konec konců dotýká i volné sdružení MDŽ, kde ji doplňují další dvě divoženky Beata Bocek a Lucie Redlová. Rodačka z Kudlovic u Uherského Hradiště má moravský folklór pevně zadřený pod kůži a na svoje první album Nězachoď slunečko volila z lidových (mnohdy velmi starobylých) písní, které jsou jejímu srdci nejmilejší.

02932260.jpeg

Na koncertech si pomáhá použitím loopstationu, na desku zase přizvala řadu renomovaných muzikantů, kteří jí pomohli obohatit zvuk třináctky skladeb. Do více než poloviny písní si jako producenta a spoluhráče přivedla slovenského houslistu Stana Palúcha, který na albu hraje také na mandolínu a kytaru. V několika písních zpěvačku doprovází celé Pacora Trio (které vedle Palúcha tvoří cimbalista Marcel Comendant a kontrabasista Róbert Ragan). I za pomoci použití nevšedních nástrojů jako duduk, tarogáto, kaval nebo dud se povedlo vytvořit žánrově pestré album, které moravský folklór přibližuje k balkánské nebo irské hudbě.

Jitka Šuranská a nový kamarád Looper

IAMME CANDLEWICK
„Celý projekt připomíná cestovní deník a reflektuje poslední dva roky mého života, které jsem strávila na cestách světem vnějším i vnitřním,“ říká o svém albovém debutu I am You písničkářka Iamme Candlewick, která vyrostla v Praze a v Barceloně. Iamme Candlewick složila písničku v Himálajích i na střeše mrakodrapu v Americe. Hudební motivy a inspirace jí plynou ze spolupráce s hudebníky z rozličných konců světa - folkové scény amerických undergroundových klubů, indických manter, izraelských náboženských zpěvů, vandráků u cesty a českého písničkaření. Z různých prostředí pochází i její spolupracovníci - producent Sabri Hilli hraje s funkrockovými Poste Restante, akordeonista Mario Bihári hrál v Koe se Zuzanou Navarovou, kytarista Petr Eichler se věnuje jazzu a dvojice houslový virtuóz Martin Zbrožek - basista Pjer la Šéz (mimochodem zpěvaččin otec) na sebe nejvíce upozornila spoluprací na divadelních improvizačních večerech Jaroslava Duška.

Písničkářka Iamme Candlewick (Andrea Knotková)

Hraní je pro Iamme Candlewick svoboda, i proto se coby buskerka a členka iniciativy BuskerVille úspěšně zasadila o znovuobnovení možnosti hrát v pražských ulicích. Na jedno zasedání pražských zastupitelů tedy přišla s kytarou a primátorovi Svobodovi zahrála od řečnického pultu žádost o uvolnění přísných pravidel a omezení pro pouliční umělce. Uspěla. A uspěla i při snaze vydat svoje debutové album, na které se jí složili fanoušci prostřednictvím portálu Hithit.cz a které je netradičně dvojjazyčné – část v češtině a část v angličtině.

Písničkářka Andrea Knotková zvaná Iamme Candlewick

Iamme Candlewick, to jméno si zapamatujte. Až na ni někde na ulici potkáte, abyste věděli, s kým máte tu čest. Mimochodem, na ulici před nějakými patnácti lety začínala třeba Radůza…

PLAYLIST 309. NEONU
1. Jitka Šuranská – Za vodu
2. Jitka Šuranská – Lanžhotské pole
3. Jitka Šuranská – Zelené
4. Iamme Candlewick – Princ Zen
5. Iamme Candlewick - Hořím

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.