Být dítětem je cesta mezi začátkem a koncem. Studenti cirkusové školy přiváží do Prahy představení Kid

10. červenec 2019

Studenti třetího ročníku cirkusové školy v Rotterdamu v Praze ve spolupráci s uměleckým centrem Jaktka78 uvedou své přestavení Kid. Tentokrát se ale z pražské tržnice přesunou na scénu Dox+. Mezi studenty z celé Evropy jsou i Češi, artisté Aleš Hrdlička a Alžběta Tichá.

Kromě českých akrobatů, kteří v současné době nemají jinou možnost než studovat cirkusová umění na zahraničních vysokých školách, se v inscenaci Kid představí jejich spolužáci z Belgie, Itálie, Španělska, Finska, Irska, Německa, USA či Velké Británie.

Studenti třetího ročníku cirkusové školy v Rotterdamu

Společně s italským režisérem Francescem Sgró mezinárodní třída studentů bakalářského cirkusového oboru vytvořila inscenaci Kid, která měla premiéru na festivalu Cirque Mania v divadle Korzo v Haagu. Žonglér Aleš Hrdlička vysvětlil, jak studentské inscenace na cirkusové škole v Rotterdamu vznikají. „Ve třetím ročníku na naší škole se poprvé setkáváme s režisérem, který není přímo z učitelského sboru a který také často přichází ze zahraničí. Je to pro nás důležitá zkušenost, protože do této chvíle jsme se věnovali převážně fyzickému tréninku a teď přichází čas veškeré úsilí zužitkovat."

Studenti třetího ročníku cirkusové školy v Rotterdamu - inscenace Kid

Proces vzniku takové inscenace a spolupráci s režisérem Francescem Sgró popisuje akrobatka Alžběta Tichá. „Na začátku nás Francesco Sgŕo motivoval dělat různé improvizace i na základě různých, mnohdy i filozofických otázek. Často se týkaly naší budoucí profese, tedy toho, proč cirkus děláme a co pro nás znamená. Zadával i různé technické úkoly a cvičení spojené s prostorem na zemi i ve vzduchu. Prostor jsme si rozdělili na několik úrovní. Ty jsme postupně překonávali, a sbírali tak potřebný pohybový materiál, ze kterého pak krystalizovalo finální dílo."

Studenti třetího ročníku cirkusové školy v Rotterdamu - inscenace Kid

Studenti uvádí přestavení Kid pod hlavičkou kolektivu IC3. Písmeno C a číslovka tři v názvu odkazují k tomu, že se stále jedná o studenty cirkusového oboru právě ve třetím ročníku studia na umělecké univerzitě. Jednotlivci se věnují například pozemní akrobacii, závěsné akrobacii nebo žonglování. A jak se společně dopracovali k tématu dětství, ke kterému explicitně odkazují i v názvu inscenace Kid? „Mě se toto téma dotýká hodně, protože já mám pořád pocit, že jsem ještě dítě, a to mi brzy bude 23 let a brzy dokončím i vysokou školu. Nicméně touha hrát si mě neopouští, přičemž tuto lásku ke hře a hraní můžu sdílet s diváky právě díky cirkusovému umění," říká Aleš Hrdlička. 

Kolektiv IC3 po vystoupení v Praze zamíří na turné do Itálie a do Belgie.

Spustit audio