„Byl to cizinec, který k nám skvěle zapadl,“ řekla o Ivanu Královi Patti Smith

2. únor 2020

Hrál s Iggy Popem nebo Patti Smith. Na české scéně se prosadil jako sólový hudebník i jako producent. Ivan Král – kytarista, zpěvák, skladatel, filmař, autor filmové hudby a hitů jako Winner Takes All nebo Nothing Lasts Forever – podlehl ve věku 71 let rakovině. V polovině února vyjde jeho nové české album Smile a letos se na trh dostane i anglicky psaná biografie Block, Shock, Rock.

Neuvěřitelný Ivan Král – tak se jmenuje životopisná kniha, kterou spolu s muzikantem sepsal hudební publicista Honza Vedral. Vyšla na konci loňského roku a v pořadu ArtCafé se jí spolu s autorem podrobně věnoval hudební dramaturg Pavel Zelinka. Po telefonu nechal některé skutečnosti okomentovat samotným Ivanem Králem.

Iggy Pop byl syčák i kámoš“

„Iggy Pop byl syčák i kámoš, když jsme spolu hráli, dal na mě, protože jsem se o něj staral,“ vzpomněl Ivan Král na tříleté období, které strávil v jeho doprovodné kapele.

V roli kytaristy a klávesisty se podílel na deskách (1980) a Party (1981). „Když viděla moje máma společné fotky, říkala: ty jsi introvert a on je brácha extrovert. Vysvětloval jsem jí, že je to i tím, že v Americe se žilo a přemýšlelo úplně jinak než v Evropě,” dodal.

V sedmdesátých letech hrál Ivan Král s Patti Smith, spolupracoval na všech čtyřech albech včetně slavného debutu Horses. Smith pomohl také s tvorbou repertoáru – je například spoluautorem slavné skladby Dancing Barefoot. Píseň se dočkala sedmdesáti coververzí od různých interpretů včetně U2, Pearl Jam nebo Johnnyho Deppa. Časopis Rolling Stone hit zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

Ivan se do kapely hodil perfektně, protože všichni jsme byli tak trochu mimo – rytmus i mainstream. Ivan, který byl opravdový cizinec, k nám zapadl velmi dobře.
Patti Smith

Vedle toho se Ivan Král zapsal do dějin rockové hudby jako filmař punkové revoluce newyorského klubu CBGB nebo spoluautor singlu Bang Bang, který do svého repertoáru převzal David Bowie.

Zkušenosti ceny zlata

Druhý dech chytil Ivan Král v polovině devadesátých let jako ceněný producent na domácí scéně, pro kterou byl svými zkušenostmi z největších nahrávacích studií velkým přínosem. Například nahrávka Černý kočky mokrý žáby skupiny Lucie pod jeho producentským dohledem získala Cenu Anděl jako Deska roku, přičemž Král je autorem hudby k hitu Sen. Dvakrát za sebou také obdržel ocenění Producent roku.

„Už jen tím, že pracoval s lidmi, jako je vynikající producent a jeden ze šéfů hudebního průmyslu Jimmy Iovine, s sebou přinesl obrovské zkušenosti,“ podotkl Vedral.

K práci na Králově biografii se dostal díky úspěšnému předchozímu životopisu Mekyho Žbirky. S prosbou o doporučení na vhodného novinářského sparingpartnera se na Vedrala obrátil sám Ivan Král. „Na knížce jsme pak pracovali více než půl roku, kdy jsme si pravidelně podívali po internetu. Ivan mi dal nahlédnout i do svých deníků, které si k nahrávání každé desky vedl,“ řekl v ArtCafé.

Kniha Neuvěřitelný Ivan Král, podobně jako televizní seriál Vinyl, plasticky vykresluje tvrdost amerického hudebního businessu, kdy většina aktérů (od vydavatelů až po hudebníky) často balancovala na hraně úspěchu a absolutního zatracení.

S Králem v knize čtenář pozná nejlepší studia Spojených států, ústředí OSN, kde pracoval Ivanův otec, nebo se projede Rolls Roycem Johna Lennona. Vedle toho ho ale příběh českého hudebníka zanese i na zaplivané čerpací stanice, do promítacích kabin vykřičených podniků i za volant vozů Armády spásy. Právě pro ni Ivan Král jednu dobu pracoval.  „Muzikanti často myslí jen na dobu, kdy byli slavní, pořád tím žijí. Nikdo vám ale neřekne, co dělá, aby zaplatil nájem,“ komentoval Ivan Král v ArtCafé období, kdy musel příjem hledat i mimo hudební vody.

Ivan Král se narodil v roce 1948 v Praze, už jako teenager hrál na několik nástrojů. V roce 1968 odešel s rodiči do USA a usadili se v New Yorku. Od začátku 70. let hrál s různými glamrockovými kapelami včetně Blondie zpěvačky Debbie Harry.

Po rozpadu skupiny Patti Smith letěl přímo do studia Rockfield ve Walesu, kde s Iggy Popem nahrál album Soldier. Odjeli spolu šest turné a pracovali společně ještě na zmiňované desce Party.

Ivan Král vydal také deset sólových alb, na debutu Nostalgia se objevily jeho největší hity Winner Takes All a Nothing Lasts Forever. Poslední desku pojmenovanou Always poslal do světa v roce 2014.

Ivan Král zesnul v Michiganu, kde od roku 2001 žil se svou ženou Cindy Hudson, která se také podílela na jeho textech. Hudson sdělila, že letos se na trh dostane anglicky psaná biografie Block, Shock, Rock.

Králova filmová společnost The Blank Generation LLC, pojmenovaná podle jednoho z jeho hudebních dokumentů, pak bude nadále fungovat jako zdroj undergroundových filmů ze 70. let. Počítá se s nimi jako s materiálem pro výstavy, projekci či pro výrobu klipů.

Poslechněte si celý záznam včetně živého telefonátu s Ivanem Králem a hudebních ukázek.

Spustit audio

Související