Bubáci pro všední den. Výběr povídek Karla Michala

30. prosinec 2022

V souboru humoristických povídek s názvem Bubáci pro všední den, který patřil v 60. letech k nejpopulárnějším knižním titulům, inscenuje Karel Michal setkání obyčejných lidí s pohádkovými bytostmi. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Karel Michal: Kokeš
Režie: Ivan Chrz
Účinkuje: Ladislav Mrkvička
Natočeno: 1994
 
Karel Michal: Balada o Vikýřníkovi
Účinkuje: Rudolf Deyl ml.
Natočeno: 1962
 
Karel Michal: Jak Pupenec k štěstí přišel
Režie: Vlado Rusko
Účinkuje: Michal Pavlata
Natočeno: 2000
 
Karel Michal: Silná osobnost
Účinkuje: Rudolf Deyl ml.
Natočeno pravděpodobně: 1962

Postavy, které mají představovat průměrné obyvatele Československa přelomu 50. a 60. let, se následkem fantaskních výjevů ocitají v mimořádných situacích. Na postupu, který v těchto situacích lidé volí, se ovšem pokaždé ukazuje jejich malost a úzkoprsý pragmatismus. Konfrontace s nadpřirozenem tak autorovi slouží jako půdorys k satiře, v níž kritizuje absurdní systém fungování tehdejší socialistické společnosti a pohnutky, jimiž se řídí člověk, který v ní žije.

Karel Michal je český spisovatel, dramatik a scenárista Karel Michal (vlastním jménem Pavel Buksa) se narodil 28. 12. 1932 v Praze. Po maturitě na Vinohradském gymnáziu se chtěl věnovat studiu medicíny, které mu však pro jeho buržoazní původ zprv nebylo umožněno a nakonec jej nedokončil. Živil se jako kovodělník, přidavač u zedníků, dlaždič nebo správce jízdárny; až počátkem šedesátých let začal spolupracovat s redakcí časopisu Plamen, v němž také publikoval. Po úspěchu, který sklidily jeho první knihy, působil jako filmový dramaturg a redaktor Literárních novin. V září roku 1968 se svou ženou emigroval do Švýcarska, kde se stal gymnaziálním profesorem latiny, řečtiny a dějepisu. Společným rysem jeho žánrově rozmanité tvorby je otázka etických principů a skepse vůči lidskému charakteru. 

Kokeš

V povídce s názvem Kokeš vystupuje podobně jako i v jiných Michalových textech nadpřirozený úkaz: novinář se musí vyrovnat s nabídkou služeb trpaslíka Kokeše, který zabíjí lidi.

Balada o Vikýřníkovi

V Baladě o Vikýřníkovi se setkáváme se strašidlem, které ve dne spí a v noci chodí po střechách, a s lidmi se tedy stýká jen zřídka. S pravidly, na nichž stojí lidský svět, jej seznámí až strážce zákona, který po střechách honí půdaře. Na rozdíl od lidských postav ovšem strašidlo projeví překvapivou ochotu pevně si tato pravidla vštípit.

Jak Pupenec k štěstí přišel 

Povídka s názvem Jak Pupenec k štěstí přišel z autorovy sbírky Bubáci pro všední den se stala základem pro scénář satirického filmu Bílá paní (v roce 1965 natočil režisér Zdeněk Podskalský).

Silná osobnost

Jedna ze sedmi povídek souboru Bubáci pro všední den. Karel Michal se v nich inspiroval osobními zkušenostmi a svým častým střídáním profesí. Hlavní roli hraje hodný, opatrný, podezřívavý účetní Mikulášek. Jednoho dne potká Mikulášek na ulici záhadného staříka, který mu za dvacet korun prodá prsten, jenž má moc přeměnit člověka v medvěda. Poté, co účetní zjistí, jakou moc prsten má, začnou se dít věci. Mikulášek se zkouší prosadit kdekoliv, kde vidí šanci na nový život. Stane se prsten tím, díky čemuž Mikulášek konečně získá nebojácnost, sílu, převahu a štěstí?

Spustit audio

Související