Brémy se proměnily ve výkladní skříň světového jazzu

6. květen 2019

Hudební dramaturg Petr Dorůžka se vydal do Brém, které každoročně hostí hudební veletrh Jazzahead! Letos se organizátoři zaměřili na světovou jazzovou velmoc Norsko.

Jazz se stal globálním hudebním jazykem, který trvale obohatil národní kultury po celém světě. A právě tento globální pohled byl v Brémách nejzřetelnější. Sešlo se tu téměř tři a půl tisíce profesionálních delegátů z 64 zemí, programovou nabídku tvořilo několik desítek koncertů a českou jazzovou scénu tam reprezentovaly hned tři veletržní stánky. 

Hlavním tématem bylo letos Norsko země, která má už několik dekád pozici světové jazzové velmoci. Norská hudební scéna je výjimečná svou schopností propojovat improvizaci s lokálními kořeny. Skvěle to dokumentoval akordeonista Frode Haltli s početnou skupinou Avant Folk, v níž byly zastoupeny i regionální tradiční nástroje, včetně houslí hardanger.

Trochu jiný pohled přinesla norská zpěvačka Kristin Asbjørnsen. Většinu svého repertoáru komponuje v angličtině, její doprovod tvoří kombinace dvou strunných nástrojů, kytary a africké kory, která zvukem připomíná evropskou harfu.

Brémský program dokumentoval i známou skutečnost, že jazz nemá přesně definované hranice a dokáže se napojit i na soudobou hudbu či alternativu. Důkazem je patnáctičlenná sestava Flat Earth Society existuje už dvacet let a vede ji belgický skladatel Peter Vermeersch.

Závěrečný den veletrhu Jazzahead! patřil umělcům ze zámoří; od Austrálie přes Egypt a Brazílii až po Severní Ameriku. Respektovaná kanadská saxofonistka Jane Bunnett je známá dlouhodobým zájmem o kubánskou hudbu, a v Brémách vystoupila s čistě ženskou sestavou kubánských instrumentalistek Maqueque.

Petr Dorůžka & Noam Vazana, JazzAhead!

Podobně jako jiné festivaly a veletrhy, je Jazzahead! skvělou příležitostí k rozhovorům i pracovním setkáním. Český stánek navštívila například izraelská zpěvačka a skladatelka Noam Vazana, aby si tam vyzvedla čerstvě publikovaný rozhovor o své tvorbě.

Poslechněte si celé ArtCafé, ve kterém se dozvíte mimo jiné aktuální informace k blížícímu se festivalu současného umění ART WEEK LIBEREC:

Spustit audio

Související