Bram Stoker: Soudcův dům

29. leden 2019

V povídce autora slavného románu Dracula najdeme všechny patřičné atributy strašidelného příběhu od mysteriózních hlodavců přes kvílení větru až po provaz oběšenců. Povídku v překladu, úpravě a interpretaci Jiřího Hanáka poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Irský spisovatel Abraham "Bram" Stoker se narodil 8. listopadu 1847 v Dublinu jako třetí ze sedmi dětí. Téměř do jeho osmi let jej neidentifikovaná choroba držela na lůžku a bránila mu jak chodit, tak třeba i jen stát. Údajně mu matka v této době vyprávěla lidové příběhy a keltské mýty. Tato choroba a bezmoc byly traumatizující zkušeností znatelnou v jeho dílech - především v jeho nejslavnějším románu "Dracula", ale i v řadě hororově laděných povídek.

Vlastnoruční podpis spisovatele Brama Stokera

Lékaři nepovažovali za zázrak jen jeho chorobu, ale také jeho uzdravení. Po něm začal žít normálním životem a dokonce se stal atletem a fotbalovou hvězdou na místní Dublinské univerzitě, kde studoval historii, literaturu a fyziku na Trinity College. Byl prezidentem tamní filosofické společnosti a auditorem společnosti historické.

Herec a publicista Jiří Hanák odešel počátkem 80. let minulého století nuceně do exilu do Velké Británie, kde žil po následující dvě desetiletí. Mimo jiné se stal znalcem, sběratelem a jedinečným interpretem anglické hororové povídkové tvorby. Povídku "Soudcův dům", ve které najdeme všechny patřičné atributy strašidelného příběhu od mysteriózních hlodavců přes kvílení větru až po provaz oběšenců, natočil Jiří Hanák v roce 1995 v londýnském studiu BBC. 

Spustit audio