Božena Němcová: Tajemný pás

9. únor 2019

Příběh ze sbírky Národní báchorky a pověsti, který má patřičné pohádkové napětí a možná i trochu překvapí jemným erotickým tajemstvím, čte Ivan Řezáč. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Božena Němcová je zřejmě nejikoničtější českou spisovatelkou, její jméno je pevně ukotveno v národním povědomí, dokonce i navzdory tomu, že je její literární dílo po dlouhá desetiletí součástí povinné školní četby a že si je v minulosti opakovaně přivlastňovali hlasatelé zcela protichůdných ideologií.

Pozornost nových a nových generací pochopitelně přitahují mnohá tajemství a spekulace, kterými je její život obestřen, a která – zdá se – už nikdy nebudou beze zbytku vyjasněna. Ale nad vším módním a dobovým nakonec zatím vždy vítězí to nejpodstatnější, její literární dílo.

 Herec Ivan Řezáč při natáčení minutové hry Soukormý pozemek

Zdá se, že pozice její Babičky na Olympu české literatury je neotřesitelná. Stejnou měrou však stále přitahují pozornost i pohádky, které v sedmi sešitech vydala mezi lety 1845–1848 pod souhrnným názvem Národní báchorky a pověsti.

K méně známým pohádkám z tohoto souboru patří Tajemný pás – příběh, ve kterém najdeme několik motivů, často se opakujících v lidové slovesnosti. Krásná, ale poněkud bezcitná princezna, princ odhodlaný prolomit její chlad pomocí šaškovského inkognita, tajuplný přítel hlavního hrdiny, disponující kouzelnými rekvizitami a schopnostmi. Přesto má tento příběh patřičné pohádkové napětí a možná i trochu překvapí jemným erotickým tajemstvím. 

Účinkuje: Ivan Řezáč

Připravila: Jarmila Konrádová
Režie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 2011.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.