Bohumil Hrabal: Kdo jsem

10. červenec 2018

Sedm pokračování autobiograficky laděné prózy, v nichž český spisovatel vzpomíná na dětství prožívané v Nymburku, na své trápení se školou, na první básnické pokusy, na léta strávená v Libni a na inspirace, které ho přivedly k literární tvorbě. Každý díl poslouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně-Židenicích. Od roku 1920 bydlel v Nymburce, kde maturoval v roce 1934 na gymnáziu. Pak studoval na právnické fakultě Univerzity Karlovy, studia ukončil doktorátem v roce 1946. Za protektorátu pracoval v notářství v Nymburce, pak byl skladníkem konzumního družstva a od roku 1942 vstoupil do služeb státních drah, postupně podbíjel kolejnice, byl v kanceláři návěštního mistra, pak telegrafistou a potom až do roku 1946 výpravčím v Kostomlatech u Nymburka. Po dostudování práv byl akvizičním úředníkem Živnostenského fondu v Praze, potom obchodním cestujícím firmy s drogistickou galantérii K. H. Klofanda v Praze. Po roce 1948 likvidoval firmu, kterou zastupoval, a v roce 1950 se přihlásil na Kladno, kde pracoval na Poldině huti až do roku 1954, kdy utrpěl úraz. Vrátil se do Prahy a byl do roku 1958 zaměstnán ve Sběrných surovinách ve Spálené ulici. Pak se stal kulisákem v libeňském divadle S. K. Neumanna až do roku 1962. Od té doby se věnoval literatuře. Zemřel 3. února 1997.

Ve vltavském cyklu Stránky na dobrou noc zazní prózy Hvězdy nad pivovarem, Paměti repetentovy, Moje Libeň, Proč píšu, Atomová mašina značky Perkeo a dva fragmenty, které daly pořadu název.

Účinkuje: Jan Vlasák

Z autorových vzpomínkových textů připravil: Jiří Vondráček
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2007.

Spustit audio