Björn Larsson: O chemikovi, který předčil svého učitele

21. listopad 2013

Rozhlasově uváděná povídka švédského spisovatele pochází ze sbírky Filologův sen. V ní se setkáváme s příběhy vědců a vědkyň, povahou, věkem i oborem odlišných, do jejichž životů zasahují nejrůznější nečekané události. Ať už jde o genetičku beznadějně zamilovanou do homosexuála nebo o speleologa smrtelně toužícího zapsat se do dějin.

Björn Larsson (1953) působí jako profesor francouzského jazyka a literatury na univerzitě v Lundu. Dráhu spisovatele zahájil v roce 1980 sbírkou Střepy. Mezinárodní úspěch mu přinesl zejména román Long John Silver (1995), příběh věnovaný známému pirátovi ze Stevensonova Ostrova pokladů.

V poslední době na sebe upozornil i knihou Mrtví básníci nepíší detektivní romány Něco jako detektivní román, což je určité satirické pošťouchnutí „průmyslu“ severské krimi.

Ve sbírce Filologův sen Larsson čerpá ze svých dlouholetých zkušeností z akademického prostředí; zřejmě ví, o čem mluví, když popisuje vztahy a nevybíravé konkurenční boje v prostředí univerzitní hierarchie nebo líčí (mnohdy nepřiznanou) touhu po slávě či rovnou Nobelově ceně jako hlavním hnacím motoru některých vědců.

Pro „své“ vědce má ovšem pochopení a líčí jejich dobré i horší stránky a povídky tak ve výsledku vyznívají především jako laskavý vzkaz všem, kdo při slepé a sebezničující honbě za vysněným cílem zapomínají „žít“.


Autor: Björn Larsson

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.