Bendův komorní orchestr

20. březen 2009

"Je skvělé, že se dokáže sejít parta lidí se stejnými zájmy a spojit se v realizaci těch zájmů. Hraní v orchestru je totiž činnost, která se nedá provozovat individuálně. Jeden na druhém je velmi závislý. Když se tohle povede a sejde se to, je to zážitek na celý život," říká koncertní "mistrová" Bendova komorního orchestru Jana Pavlíková, která v orchestru hraje už víc než čtvrtstoletí. Pozoruhodné těleso z Ústí nad Labem, které se zabývá především studiem a interpretací hudby českých mistrů 17.-19. století, bylo založeno 5. října 1956 a jeho členy byli inženýři, lékaři, právníci, filologové, filosofové... Aby bylo jeho zaměření ještě víc vystiženo, přijal soubor do svého názvu jméno člena slavné hudebnické rodiny Jiřího Antonína Bendy (1722-1795). Po svém zakladateli a dramaturgovi Zdeňku Vodákovi soubor "zdědil" rozsáhlý hudební archiv, ze kterého vybírá hudbu do svého repertoáru doposud.

V současnosti má orchestr asi 20 stálých členů, ze tří čtvrtin jde o hráče na smyčcové nástroje a ze čtvrtiny o dechaře, přičemž noví muzikanti jsou hlavně studenti ústeckých středních škol a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Orchestr zkouší dvakrát týdně, ročně mívá čtyři koncerty a ještě se stihne tmelit při pravidelných soustředěních. Od roku 2003 je šéfdirigentem orchestru Jiří Havlík. Orchestr je členem české (ANKST), evropské (EVL) i světové (WFAO) asociace neprofesionálních orchestrů. Hlavním organizátorem akcí Bendova komorního orchestru je občanské sdružení Benda Arts.

ROZHOVORY:

AUDIO - hudební ukázky:

Stránky Bendova komorního orchestru

autor: Petr Kadlec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.