Beethoven: Smyčcové kvartety 1/5

3. leden 2020

Komplet Beethovenových smyčcových kvartetů v interpretaci amerického souboru Miró Quartet. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) Kvarteto Miró patří k nejlepším na americkém kontinentu. Etablovaný soubor hrají společně už od roku 1995 sídlí v Texasu a tvoří jej houslisté Daniel Ching a William Fedkenheuer, violista John Largess a violoncellista Joshua Gindele. S nahráváním Beethovenových kvartetů začala čtveřice už v roce 2004 a prvních šest děl, opus 18 s nimi nahrála Sandy Yamamoto na místě druhé houslistky. Komplet vydaný nyní firmou Pentatone je tedy nejen záznamem úžasné kompoziční dráhy skladatele, ale také cesty, jakou urazil komorní soubor za 15 let. (…) V prvním kvartetu, v tónině F dur nám americké kvarteto představuje třicetiletého Beethovena, toužícího pokořit dosavadní vzory, přijít s naprosto novou hudbou. (…) Přechody mezi pomalou a rychlou částí třetí věty Smyčcového kvartetu č. 3 D dur je přesvědčivý. Kvarteto Miró tempa nepřehání, svou očividnou energii drží na uzdě. Co do kvality tónu, slyšíme zde výtečně barevné nástroje, i když při srovnání s nahrávkami historickými by někdo mohl postrádat více vibrata. Jde však o čistou, stylovou hru. (…) Svou hrou dávají posluchači ten uspokojující pocit klidu z poslechu přátelského čtyřhlasu, v němž se nikdo nepřekřikuje a nemá potřebu dominovat. Ve finále kvartetu č. 4 c moll k tomu navíc přidejte ještě dávku hudebního vtipu. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Pentatone.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.