BáSnění Jana Sojky

19. duben 2022

Básník a prozaik Jan Sojka čte a komentuje texty Jana Zábrany, Jiřího Pištory a Petra Čermáčka. První díl obsahuje expresivní výrazy, poslech proto není vhodný pro děti a mladistvé.

Jan Sojka (1973) vystudoval bohemistiku a historii a v současnosti v Plzni působí jako středoškolský učitel. Píše poezii, prózu a příležitostně se věnuje i dramatické tvorbě.

Sojka je autorem čtyř básnických sbírek – Směr spánku (Weles, 2006), za kterou získal Cenu Bohumila Polana, dále Oči krále Havrana (Protis, 2009), Krypty (Galerie města Plzně, 2013) a Sesuv noci (Weles, 2019), která v témže roce vyšla v překladu Eriky Abrams také v Paříži. Rovněž je zastoupen ve sborníku věnovaném Ludvíku Kunderovi Bezpodmínečné horizonty (Weles, 2010) a v antologii Krátká báseň (Protimluv, 2020).

Z prozaické tvorby mu v poslední době vyšel povídkový soubor Rodina a jiné regály (Host, 2020) nebo román Učitel je ve třídě sám (Artes Liberales, 2018).

Je jedním ze zakladatelů nonkonformního souboru Antidivadlo. Žije v Plzni.

S autorem připravil Dominik Mačas.
Natočeno v roce 2021.

ÚDAJE O VYDÁNÍ

  • Jan Zábrana: bez názvu Divné přismahlé přátelství… (ze sbírky Zeď vzpomínek, Atlantis 2004)
  • Jan Sojka: Temný bod na konci noci (ze sbírky Sesuv noci, Weles 2019)
  • Jiří Pištora: dva fragmenty básní Vypadalo to na stoletou noc a Nějaký den… v tisícileté modři (ze sbírky Země přibližných, Mladá fronta 1965)
  • Jan Sojka: Dotazník (ze sbírky Krypty, Galerie města Plzně 2013)
  • Petr Čermáček: Záznam (ze sbírky Ohniště, Weles 2016)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.