Báječný výlet

11. červen 2002

Od 11. června začíná v Národním technickém muzeu v Praze výstava vítězných prací VII. ročníku mezinárodní výtvarné soutěže pro děti "Malujeme - po síti", kterou pořádá Český rozhlas Online ve spolupráci s firmou SGI. Téma letošního ročníku soutěže znělo Báječný výlet. Děti malovaly nebo modelovaly z keramické hlíny své představy o tom, kam by se rády vydaly za dobrodružstvím, ať už v současnosti, minulosti či budoucnosti, popřípadě o výletě, který prožily a který byl pro ně něčím výjimečný.

O soutěž byl veliký zájem, do Českého rozhlasu přišlo na 4000 prací! Hodnocení probíhalo ve dvou kolech, z prvního kola postoupilo do užšího výběru přibližně 250 prací. Ve druhém kole je hodnotily významné osobnosti našeho kulturního a politického života, např. malíř Adolf Born, malíř a hudebník Jan Antonín Pacák, herečka Naďa Konvalinková, politici Vladimír Mlynář, Stanislav Gross, Cyril Svoboda a jiní.

V pondělí 10. června se konala slavnostní vernisáž výstavy, které se zúčastnily pozvané děti s rodiči a učiteli, ale také někteří z čestných porotců. Kromě předávání cen vítězům zde proběhlo i předání zvláštní ceny pro nevidomou holčičku - vodicího a asistenčního psa jménem Shadow.

Slepecký a vodicí kříženec labradora Shadow

Originály vítězných prací budou v Národním technickém muzeu vystaveny do 7. července a potom poputují na výstavy po městech České republiky. Na závěr budou vydražena v dobročinné aukci ve prospěch Domova pro mentálně a tělesně postižené děti v Otrokovicích. Na internetové adrese www.rozhlas.cz/malujeme se nachází díla v počítačové podobě. Najdete zde i originální galerie vítězných prací z předešlých ročníků.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.