Bach Redemption

30. listopad 2020

Nová nahrávka rakouské sopranistky Anny Prohaska a berlínského souboru staré hudby Lautten Compagney pod vedením Wolfganga Katschnera. Poslechněte si recenzi Jozefa Červenky.

(…) Bachovským puristom možno bude vadiť, že väčšina árií je vytrhnutá z kontextu kantát, z ktorých pochádzajú a môžu mať podozrenie, že ide o ústretový krok voči nenáročným poslucháčom. Ja tento pocit nemám. Iste, napríklad kantátu Ich habe genug by som si radšej vypočul vcelku, no album je nahratý s takou odzbrojujúcou spontánnosťou, že všetky potenciálne pochybnosti o úprimnosti projektu sú bezpredmetné. Okrem zopár momentov, kedy hlas Anny Prohaska je v nízkej polohe trocha matný, je jej výkon vynikajúci. Žiarivý soprán znie v striebristej expresii, v rovnomernom tóne, koloratúrnej presnosti a zároveň decentnosti a očarujúcej farebnosti. Hra súboru Lautten Compagney pod vedením Wolfganga Katschnera je strhujúca, v nádhernom a trocha strohom zvuku sláčikov a úžasnej farebnosti driev. Tento dojímavý album je v neľahkých časoch skutočnou bachovskou útechou. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Alpha.

autoři: Jozef Červenka , Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.