Atentát v Ambassadoru

23. únor 2007

Originální název snímku je "Bobby", ale česká distribuce ho obdařila přízviskem lapidárnějším a čitelnějším. Scenárista a režisér Emilio Estevez v něm ukazuje, jak asi mohl vypadat 4. červen roku 1968 v hotelu Ambassador, tedy den, kdy tu byl postřelen prezidentský kandidát Robert Kennedy.

"Největší koncentrace hvězd na metr", říká se o výpravném retro snímku. Na plátně se skutečně objevuje plejáda herců od hollywoodských hvězd ze starých dobrých časů přes žádaná jména současnosti až po neokoukané tváře ze seriálů pro teenagery. A žádný z nich tu nemá hlavní roli - Ambassador je po vzoru Altmanových fresek filmem s kolektivním hrdinou. Proplétají se v něm osudy desítek postav a hrdinou svého vlastního příběhu je tu každý. Černoši a hispánci, načerno pracující v hotelové kuchyni. Zpěvačka bojující s alkoholem, dívka, která se provdá za spolužáka, aby ho zachránila před Vietnamem. Dva mladíci tu absolvují své setkání s Bohem, šéf hotelu se zaplete s krásnou telefonistkou a československá novinářka z Rudého práva dostane šanci na rozhovor s politickou hvězdou.

Atentát v Ambassadoru

I když se tu během jediného dne mihnou desítky postav z různých sociálních vrstev, film nesklouzává k figurkaření, divák si všechny tváře i příběhy pamatuje a žije s nimi. Hotelové prostředí povýšil Estevez na jednu z postav. Diváka provádí kuchyní, ústřednou, hotelovým salonem krásy i luxusními apartmány a všechny prostory dokázal zabydlet skutečnými živými lidmi. Samotný senátor Kennedy tu vystupuje hlavně z archivních záběrů, což funguje do chvíle, než se objeví přímo v hotelu. V samotném závěru ho musí tvůrci nutně nahradit skutečným hercem, což trochu skřípe, ale i tak působí finále Ambassadoru silným a emotivním dojmem. Kennedy, vnímaný svým okolím jako příslib lepší budoucnosti, je postřelen přímo před očima těch, co v něj věří, a způsob, jakým se Estevez události zhostil, povyšuje snímek vysoko nad dobře natočenou filmovou podívanou. Paniku a šok bezprostředně po atentátu překryl dobovým hymnem The Sound of Silence a Kennedyovým autentickým proslovem o nenásilí, bratrství a soužití v míru. Paralely, jež přitom nutně vznikají, činí z Ambassadoru film nečekaně současný a aktuální. Od analogií Vietnamu a Iráku, přes připomínku toho, čím Amerika chtěla ještě nedávno být, až po ironii srovnání charismatického Kennedyho s vizí a odvážnými myšlenkami a současného vůdce světové velmoci. Dlouho nebyl k vidění film, který se tak naléhavě obrací přímo na diváka ne jako na pasivního konzumenta, ale na člověka a občana, který se podílí na pořádku tohoto světa.
Působivě stylizovaný film, který je historickou rekonstrukcí i poselstvím naděje, po jehož zhlédnutí budeme chtít všichni být o trochu lepšími lidmi.

Atentát v Ambassadoru

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Blue Sky Film, české stránky filmu

Atentát v Ambassadoru (Bobby), drama, USA, 2006

Scénář, režie: Emilio Estevez, kamera: Michael Barett, hudba: Mark Isham, výprava: Patti Podestaová

Hrají: Antony Hopkins, Sharon Stone, Martin Sheen, Helen Hunt, Demi Moore, Lindsey Lohan, Elijah Wood, Christan Slater, Laurence Fishburne ad.

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio