Arthur Schnitzler: Bakchova slavnost

25. srpen 2018

Láska, nevěra, výčitky a literatura. Jednoaktovka velkého vídeňského dramatika o manželském trojúhelníku, který svoje citové bouře řeší na salcburském nádraží mezi příjezdy a odjezdy vlaků. V hlavních rolích Ivan Trojan, Helena Dvořáková a Petr Lněnička. Poslouchejte on-line do 31. srpna 2018.

Nádražní kavárna plná cestujících není ideálním místem pro vyřešení intimních vztahů. Přesto právě tam situoval rakouský dramatik Arthur Schnitzler svou jednoaktovou hru Bakchova slavnost. Milenec, vdaná žena a její manžel se setkávají u kavárenského stolu, aby se nad místní vyhlášenou bábovkou pokusili urovnat svou partnerskou krizi. Na anonymitu zaplněné kavárny a diskrétnost obsluhy se mohou spolehnout jen tehdy, když svoje citové projevy udrží na uzdě.

Helena Dvořáková

S dokonalým sebeovládáním má, zdá se, nejvíc zkušeností spisovatel Felix Staufner, který se vrací z pracovního pobytu v Alpách. Než dovolí své ženě Anežce a rodinnému příteli Kvidovi, aby ho obeznámili se svým pohledem na ošemetnou situaci, začne jim vyprávět o nové hře s názvem Bakchova slavnost, kterou v Alpách rozepsal. Zatím ještě neví, jak ji ukončit. Ale třeba mu poradí jeho žena a její přítel?

Téma nevěry, u Schnitzlera tak frekventované, se nikdy nevykupuje drásavým milostným uchvácením, ale zůstává v rovině rozmaru, ubohého klamu. (…) Napříč celým Schnitzlerovým dílem defilují podvedení a podvádějící, kteří sdílejí tutéž tristní porážku.
Claudio Magris

Poznámka italského germanisty platí beze zbytku i o Bakchově slavnosti, kterou Arthur Schnitzler zařadil do cyklu s výstižným názvem Komedie slov. Na konci jednoaktové hry, kdy z manželského trojúhelníku zbude u kavárenského stolu už jen dvojice, neslyšíme žádná slova svědčící o pocitech triumfu, zadostiučinění nebo smíření.

Petr Lněnička

Osoby a obsazení: Felix (Ivan Trojan), Anežka (Helena Dvořáková), Kvido (Petr Lněnička), Číšník (Jiří Knot), Hlasy (Dana Černá, Jaromír Meduna a Zdeněk Dolanský)

Překlad: Milan Tvrdík
Rozhlasová úprava: Lukáš Hlavica a Renata Venclová
Dramaturgie: Renata Venclová
Zvuková realizace: Jitka Kundrumová a Filip Skuhrovec
Režie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2015.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio