Amadeus. Velkofilm na divadelní scéně

7. listopad 2014

Herec a hudebník Ondřej Brousek se představí v roli geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Divadlo na Vinohradech uvádí v pátek 7. listopadu premiéru hry Amadeus.

Velkofilm na divadelní scéně – takto charakterizuje režisér Martin Čičvák svoji inscenaci Amadea. Text britského dramatika Petera Shaffera se těší velké popularitě zejména díky filmovému zpracování režiséra Miloše Formana. Jeho snímek z roku 1984 si odnesl celkem osm Oscarů.

Nová vinohradská inscenace se k Formanovu slavnému filmu otevřeně hlásí, ale uchovává si svébytný tvar. Pro režiséra byla největší inspirací samozřejmě Mozartova hudba a také Salieriho slova: Mozart proměňuje obyčejný život na umění.

Návod k tomu, jak sám sobě odpustit

Peter Shaffer označil za ústřední téma svojí hry „srážku génia s průměrností“.

Režisér Martin Čičvák to ve své inscenaci vidí jinak: „Bylo by banální, kdyby to byl konflikt mezi průměrností a genialitou. Jsou to dva nadprůměrní lidé, oba jsou velcí umělci. Jeden z nich ale s lehkostí sází od skleničky vodky to, co všichni ostatní musí vydřít.“

A co by si měl divák podle Martina Čičváka z představení odnést? „Aby člověk v sobě našel odpuštění za selhání, které uvnitř nosí. Tahle inscenace by mohla dát návod k tomu, jak sám sobě odpustit.“

03245731.jpeg

Jako Amadeus se v inscenaci představí herec a hudebník Ondřej Brousek. Jaké to je pro skladatele a muzikanta vyzkoušet si na vlastní kůži roli hudebního génia? „Já jsem měl Mozarta vždycky velmi rád, přijde mi to jako naprostá čistota tvorby. Ale nějak se mu přiblížit, je poměrně těžké. To, co napsal do 36 let, se dá těžko pochopit a pojmout.“

Stejný titul si na jaře vybral režisér Vladimír Morávek v brněnské Huse na provázku. Do hlavních rolí obsadil otce a syna Donutilovy.

Jako Salieriho uvidíme Jiřího Dvořáka, který si tuto roli zahraje už podruhé. Výhoda to pro něho ale rozhodně není.

„Hrozně jsem s tím bojoval. Stejnou roli jsem před 17 lety hrál v Městském divadle v Brně. V hlavě mi naskakovaly staré škrty a osekat tehdejší pojetí byl neuvěřitelný boj,“ přiznává Jiří Dvořák.

Vedle dvou zmíněných herců v představení účinkují také Ivana Uhlířová, Michal Novotný a další. Autorem scény k Amadeovi je Tom Ciller, kostýmy navrhla Marija Havran, dramaturgii měl Milan Šotek. Nejbližší reprízy jsou na programu 11. a 14. listopadu.

autoři: Marina Feltlová , Helena Petáková
Spustit audio