Alek Popov: Zelný cyklus

3. listopad 2017

Alek Popov je jedním z nejúspěšnějších bulharských autorů současnosti. Jeho texty jsou známé humoristickými, groteskními až absurdními prvky, jeho hlas je hlasem bulharských intelektuálů. Vybrané povídky ze sbírky Zelný cyklus vám nabízíme on-line k poslechu vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Alek Popov absolvoval elitní klasické gymnázium v Sofii a vystudoval filologii na Sofijské univerzitě. Poté pracoval v Národním muzeu literatury a působil také jako diplomat (byl kulturním atašé na bulharském velvyslanectví v Londýně). V současné době je ředitelem Domu dětské knihy a hlavním redaktorem časopisu Rodna reč (Rodný jazyk).

Popovovy groteskní, satirické prózy vyvolají salvy smíchu možná především u čtenářů z postkomunistických zemí, autor své zoufalé figury uvádí do absurdních a fantastických situací, jeho příběhy však nepostrádají filozofický přesah a brilantní metafory.

Poslechněte si archivní rozhovor literární redaktorky Ivany Myškové s Alekem Popovem z roku 2009, kdy nakladatelství Dybbuk vydalo v překladu Ivany Srbkové výbor z jeho povídek pod názvem Zelný cyklus (tlumočí Dobromir Grigorov, překlad čte Ivo Prokop):

Povídka Zelný cyklus se odehrává na panelákovém sídlišti na okraji nejmenovaného bulharského města a líčí každoroční rituál – výrobu kysaného zelí. Inspiraci nachází ve staré tradici venkovského domácího hospodaření, které se těžko uplatňuje v městských poměrech. Nakládání zelí se v ní stane rituálem, na jehož dodržení závisí zdar a dokonce i život celé rodiny.

Také v povídkách Úroveň pro pokročilé, Příjezd Derridy, Small woman a Služba autor dokazuje, jak mistrně dokáže vystavět humorný příběh a lehké pointy i na krátkém prostoru.

Účinkuj: Michal Pavlata, Martin Myšička

Překlad: Ivana Srbková
Připravila: Eva Willigová
Režie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2014.

autoři: Eva Willigová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.