Africké sošky

6. srpen 2004

Ještě to s námi není tak zlé. Tedy, myslím s lidstvem. Ještě jsou totiž mezi námi lidé, kteří mají veliké bohatství, ale neskrblí a rozhodnou se své celoživotní dílo věnovat své rodné zemi. Takovým lidem se říkává mecenáši a je to druh na vymření, ale ještě je. Jedním takovým mecenášem je Reiner Kreissl.

Pravda, jeho jméno nezní moc česky, ostatně narodil se v Sudetech, ale hlásí se k naší zemi, a to tak, že České republice věnoval svoji celoživotní sbírku afrického umění. Učarovalo mu stejně jako Picassovi, který možná i díky tamním soškám zahájil éru kubismu. Kreissl jich nasbíral tisíce z velké části Afriky od umělců pracujících kolem roku 1910, tedy z let, kdy se ještě nevyráběly manufakturně pro turisty, ale sloužily jako rituální předměty. Z velké části jsou to sošky jako takové, znázorňující bohy, ale i lidi, a z části jsou to též masky.

Africká soška - ilustrační foto

Pokud vás tato výstava zajímá, navštivte Veletržní palác, kde výstava Afrika - osudová setkání Reinera Kreissla sídlí. A jestli nejste právě také drobnými mecenáši umění a nechce se vám tedy za vstup platit, stihněte to ještě do konce léta, neboť ke Kreisslovým 80. narozeninám je výstava do konce léta zpřístupněna zdarma!

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio