Adolf Born - Paul Flora

4. červenec 2006

Česko-rakouská výstava - Adolfa Borna a Paula Flory - je dalším projektem, který může veřejnost navštívit v nově otevřené Galerii Klementinum. Historické prostory pražského Klementina se tak staly až do 27. srpna domovem pro tvorbu dvou předních evropských grafiků, ilustrátorů a karikaturistů. Paul Flora zde prezentuje kromě stovky svých kreseb i miniatury a výběr z knih, jež ilustroval. Knihy vystavuje - vedle mnoha svých obrazů a grafik - rovněž Adolf Born, jehož rozsáhlé dílo je navíc připomenuto i ukázkami z proslulých animovaných filmů, na nichž se podílel.

Paul Flora (*29. 6. 1922 Glurns - jižní Tyrolsko) je přední rakouský grafik, karikaturista a ilustrátor. Od roku 1928 žije v Innsbrucku, v letech 1942-44 studoval na mnichovské akademii u O. Gulbranssona. První výstavu uspořádal v roce 1945 v Bernu a v roce 1953 mu vyšla první kniha nazvaná Floras Fauna. Paul Flora spolupracuje s mnoha novinami a časopisy a v roce 1966 se zúčastnil prestižního Bienále v Benátkách. Jeho ironicko-sarkastické kresby s vyhraněným osobním stylem se těší mezinárodnímu uznání. Ilustroval více než stovku knih. Mj. vytvořil i scénografie k divadelním inscenacím Kleistovy komedie Amphitryon (Vídeň 1963) a Ioneskovy hry Král umírá (Hamburk 1998).

Z vernisáže: Adolf Born a Paul Flora

Adolf Born ( *12. 6. 1930 České Velenice) patří mezi nejvýznamnější české ilustrátory a grafiky a mimořádně je ceněna rovněž jeho tvorba v oblasti animovaného filmu. Studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, na Vysoké škole umělecko-průmyslové a posléze na Akademii výtvarných umění v Praze, kde absolvoval v roce 1955. Ilustroval přes 350 knižních titulů a k desítkám dalších navrhoval obálky. Se svou tvorbu procestoval řadu měst a zemí světa - od Berlína či Mnichova přes Paříž, Barcelonu a Montreal až po Sydney a Tokio. Z jeho filmové práce patří k nejznámějším seriál Mach a Šebestová nebo celovečerní loutkový snímek Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku. Podobně jako jeho rakouský kolegy se i Adolf Born příležitostně věnuje divadelní scénografii - například Čert a Káča (1990, Národní divadlo v Praze).

Z vernisáže: Adolf Born

Oba výtvarníci, Adolf Born i Paul Flora, získali za svou tvorbu řadu domácích i mezinárodních cen. Jejich společnou výstavu připravilo Rakouské kulturní fórum v Praze ve spolupráci s Národní knihovnou ČR a záštitu nad ní převzali velvyslankyně Rakouské republiky J. E. Margot Klestil-Löffler a ministr kultury ČR Vítězslav Jandák.

Adolf Born - Paul Flora
Galerie Klementinum
22. června - 27. srpna 2006
otevřeno: úterý - neděle 10 - 19 hodin
vstupné 60,- Kč, zlevněné vstupné (studenti, důchodci, děti 10 - 15 let) 40,- Kč, vstupné skupiny 10 a více osob 30,- Kč, děti do 10 let vstup zdarma

autoři: dw , tisková zpráva
Spustit audio

Více z pořadu