5 tipů z programu Febiofestu

10. březen 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Na co se těšíme na 23. ročníku pražského festivalu? Z programu vybíráme filmy, které budete mít jedinečnou možnost vidět právě na Febiofestu 2016 a které nečeká distribuce v českých kinech.

Nejvýznamnějším hostem letošního Febiofestu bude Ital Marco Belocchio. Z jeho tvorby, v Česku poměrně málo známé, festival bohužel uvede jen 3 filmy. Dobrý den, noci je jeden z nich. Politický thriller se zabývá únosem a vězněním Alda Mora, italského expremiéra, Rudými brigádami. Ideologie, dějiny a lidské osudy jsou centrálním tématem Belocchiovy tvorby, proto tento jeho film může být dobrým vstupním bodem. Febiofest pak také uvede režisérovu novinku Krev mé krve:

600 mil Gabriela Ripsteina je působivý, oceňovaný debut, odehrávající se na hranici mezi USA a Mexikem, kde bezvýznamnému členovi drogové mafie padne do rukou agent americké ATF, nechvalně proslulé metodami v boji s organizovaným zločinem. (Hraje ho Tim Roth.) Nezávislý thriller sleduje jejich psychologickou válku ve vratké situaci, nečekané zvraty a svět násilí.

Hong Sang-soo je slavný korejský režisér civilních snímků s hravou narativní strukturou (V jiné zemi, Příběh filmu ad.). Jeho novinka Teď správně, potom špatně vyhrála festival v Locarnu a Febiofest ji uvede v české premiéře:

Maryland je psychologický thriller o bývalém vojákovi (belgický herec Matthias Schoenaerts), který trpí posttraumatickým stresem a pracuje jako bodyguard. Jde o nový film zajímavé autorky Alice Wincourové, autorky filmu Augustina a spoluscenáristky filmu Mustang, který byl uvedený v Cannes v sekci Un Certain Regard. Z této sekce canneské nabídne festival ještě vítěze ceny za režii, film Kijošiho Kurosawy Cesta na pobřeží.

Z polské tvorby, na Febiofestu vždy velmi silně zastoupené, vybíráme snímek Jerzyho Skolimowského 11 minut. V paralelních dějových liniích film sleduje 11 minut ze života různých obyvatel Varšavy. Jde o jeden z nejdiskutovanějších polských filmů roku, který se ale nepodobá blockbusterům hrajícím na nacionální notu, které jsou v Polsku časté hodně navštěvované, ale ani většině polských artových filmů, které v posledních letech zažívají nemalé úspěchy (Ida, Tělo, Život je krásný, Spojené státy lásky ad.)

V předpremiérách festival uvede také filmy Já, Olga Hepnarová, oscarový Spotlight nebo Mustang.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio