5. dubna 2011

5. duben 2011

Tomáš Gajlík trio: More Than One Way

„Dnešní doba vyžaduje od hudebníka naprostou univerzálnost, což je přesně to, oč se snažím,“ říká jeden z nejnadějnějších slovenských jazzových pianistů Tomáš Gajlík. Tento názor jej nejspíš inspiroval k názvu debutového alba: More Than One Way, což v překladu znamená „víc než jedna cesta“. Podobným způsobem vnímá prý i dnešní jazz – neexistuje jeden dominantní trend, ale cest je bezpočet. Album vydal v loňském roce Slovenský hudobný fond a spolu s Gajlíkem se na něm podílela vynikající rytmická sekce slovenské jazzové scény - kontrabasista Štefan Bartuš a bubeník Peter Solárik. Jako host se na CD objevil saxofonista Rick Margitza, jeden z posledních spoluhráčů Milese Davise. Na albu převládají autorské skladby Tomáše Gajlíka, který se netají tím, že kromě jazzu mu je blízký také hip hop, soul, či R&B.

Bolero

Pianista Tomáš Gajlík patří k mladé generaci slovenských jazzových klavíristů. Hudební základ získal od svého otce, který je hráčem na baskytaru. Od roku 2003 studoval na univerzitě v rakouském Gratzu a spolupracoval s mnoha významnými jazzovými muzikanty – mj. s Harry Sokalem, Johnem Purcellem, Jure Puklem a dalšími. Na Slovensku se prosadil spoluprací se zpěvákem Robem Opatovským a dalšími, spíše popovými zpěváky. Album More Than One Way, které provází dnešní Mozaiku, je jeho prvním autorským projektem. V současné době připravuje další album, které vyjde v příštím roce a svým zaměřením by prý mělo být určené širšímu publiku. Poslechněme si nyní další ukázku z jeho debutového CD, skladbu s názvem For King, ve které se představí saxofonista Rick Margitza.

For King

Never More

Delta

S albem slovenského klavíristy Tomáše Gajlíka se rozloučíme skladbou Dienda, jejímž autorem je americký jazzový pianista Kenny Kirkland.

Dienda (K.Kirkland)

Spustit audio