30. října 2012

30. říjen 2012

John Medeski – pozvánka na koncerty

Americký pianista John Medeski je v Česku známý především díky svému působení v triu Medeski, Martin and Wood, které vystoupilo v dubnu letošního roku ve smíchovském klubu Meet Factory. Medeskiho klasickou průpravu, zálibu v popu i v pianistovi Theloniu Monkovi reflektuje jeho sólový projekt, se kterým se u nás představí poprvé. Ve středu 31. října zahraje v novém klubu Highway 61 v Českých Budějovicích a o den později v trutnovské Koncertní síni Bohuslava Martinů v rámci podzimní řady festivalu Jazzinec. Na rozdíl od koncertů s kapelou, kdy využívá staré klávesové nástroje Hammond, Moog nebo clavinet, budou oba koncerty výhradně akustické. „Jde o výrazně intimnější zážitek. Jen piano a já – hudebně se to může ubírat kamkoliv,“ říká o svém projektu, který v současnosti připravuje také jako album.

John Medeski, Američan s polskými kořeny, se narodil v Kentucky, ale vyrostl na Floridě. Hře na klavír se věnuje od pěti let. Studoval na konzervatoři ve státě New England, kde mu jeho učitel Bob Moses pomohl rozvinout osobitý hráčský styl. Od roku 1992 hraje v triu s bubeníkem Billy Martinem a basistou Chrisem Woodem. V jejich hudbě se mísí prvky jazzu, funku a rocku a to vše je ještě kořeněno celou řadou dalších vlivů, zejména hip hopu. Za dobu své existence se tato kapela stala legendárním uskupením newyorské hudební scény. Své dvacáté výročí vzniku oslavili albem 20, které vyšlo v loňském roce.

V listopadu loňského roku vyšlo album In Case the World Changes It's Mind. Jedná se o sestřih koncertů z turné v roce 2006, na kterém s kapelou Medeski, Martin and Wood vystupoval legendární kytarista John Scofield.

Výběr z obsahu CD:

CD Medeski, Martin and Wood Live: Free Magic, 2012 Indirecto RecordsBlues For Another Day (John Medeski)

CD Medeski, Martin and Wood Live: Free Magic, 2012 Indirecto RecordsWhere`s Sly? (John Medeski)

CD Medeski, Martin and Wood: „20“, 2011 Indirecto RecordsDown On Me (John Medeski, Billy Martin a Chris Wood)

CD Medeski, Scofield, Martin and Wood Live: In Case the World Changes It's Mind, 2011 IndirectoWhat Now (Billy Martin, John Medeski, John Scofield, Chris Wood)

CD Medeski, Martin and Wood: „20“, 2011 Indirecto RecordsMe2 (John Medeski, Billy Martin a Chris Wood)

Spustit audio