30. 12. 2008

30. prosinec 2008

Přehled kulturních informací otištěných v dnešních novinách začneme na pražské straně Práva. Tam Jiří P. Kříž recenzuje nové dílo Jana Kačera Hříčka pozdního léta. Inscenaci produkuje pražská Partida a uvádí ji v Branickém divadle i jinde po vlastech českých, jak uvádí kritik. Hříčka pozdního léta nenabízí žádný výkřik divadelní moderny, jde však o příběh plný opravdové pohody. K jeho návštěvě může vybízet například i zajímavé obsazení - v alternacích se představí třeba Táňa Fischerová, Lenka Termerová, Jan Vlasák, Hanuš Bor, Radek Valenta nebo sám Jan Kačer.

Na kulturní straně Právo otiskuje rozhovor Jaroslava Špuláka s Honzou Ponocným - jediných členem Cirkusu Ponorka, jemuž vyšlo nové album Do it Yourself. Hovoří především o svém přístupu k tvorbě hudby - již titulek článku hlásá, že "Akustický zvuk a syrovost nestárnou".

Na 300 hesel a více než 2800 fotografií obsahuje nově vyšlý Lexikon moderního designu, o němž píše v Právu Kateřina Farná. Dílo několika zahraničních autorů se nesoustředí jen na zásadní návrháře z oboru, pokouší se pokrýt to nejvýznamnější, co za posledních více než sto let na mezinárodní scéně užitého umění vzniklo.

Vladimír Říha se na kulturní straně Práva vrací k nedělnímu večeru v Národním divadle. Recitálem dvou renomovaných pěvců - Dagmar Peckové a Ivana Kusnjera - tam bylo uctěno letošní 80. výročí smrti Leoše Janáčka. Hudební produkci celkově hodnotí Říha jako kvalitní, přestože má výhrady k projevu Peckové v úvodní části a především k výkonu doprovázejícího klavíristy Vojtěcha Spurného.

Velký rozhovor s mezzosopranistkou Magdalenou Koženou publikují na kulturní straně dnešní Hospodářské noviny. Petr Veber s ní hovořil o jejích pěveckých kořenech, ale také o budoucnosti a přístupu k práci. V rámci cyklu tří rozhovorů s ženami, které na sebe během roku 2008 v kultuře upozornily něčím mimořádným, zítra Hosopdářské noviny otisknou rozhovor s nekonvenčním hiphopovým duem Čokovoko.

Showbusinessová strana tohoto listu přináší žebříček nejvýdělečnějších světových filmů roku 2008. Komentář k němu připravila Irena Zemanová. Nejvíce peněz letos vynesl Batmanovský příběh Temný rytíř.

Věra Drápelová hodnotí v krátké recenzi Mladé fronty Dnes inscenaci Janáčkovy opery Věc Makropulos, kterou uvádí Národní divadlo v koprodukci s Anglickou národní operou v režii Christophera Aldena. Píše, že je opera zvárněna roboticky a "nehezky", ale oceňuje, že sleduje určitou myšlenku. Kritička také vyzdvihuje výkon mladého dirigenta Tomáše Hanuse, celkově udílí Věci Makropulos sedmdesát procent.

V literární recenzi Mladé fronty Dnes se Alena Slezáková věnuje románu rumunského autora Petra Cimpoesa Christina Domestica a lovci duší. Tuto "veselou apokalypsu" ohodnocuje osmdesáti procenty.

Na kulturní straně Mladé fronty Dnes najdeme ještě článek o lednových novinkách českých televizí. Silvestrovskému a novoročnímu programu čtyř hlavních programů se pak věnuje kulturní strana Lidových novin.

autor: Martin Luhan
Spustit audio