29. 04. 2008

29. duben 2008

Hospodářské a Lidové noviny otiskují recenze adaptace pohádky Hanse Christiana Andersena, kterou uvádí činohra Národního divadla. Nejpůsobivější složkou inscenace režisérky Zoji Mikotové je ta výtvarná, soudí Jana Paterová v Lidových novinách. Představení bohužel chybí atmosféra, vnitřní rytmus občas klopýtá a na svou obvyklou vynalézavost jako by režisérka zapomněla. Kritička má výhrady i vůči dramatizaci Ivy Klestilové - kombinace prostého vyprávění s akčními scénkami působí nevyrovnaně, naopak herecké výkony vesměs chválí. Celkově udílí Sněhové královně tři z pěti hvězdiček. Marie Reslová nadepisuje svůj článek v Hospodářských novinách tituklem "Sněhovou královnu rozbili v Národním na kusy". Největší problém spatřuje v nedůsledném stylovém uchopení předlohy, Iva Klestilová se podle recenzentky nemohla rozhodnout, zda jde o pohádkovou féerii, aktualizující nadsázku nebo parodii.

Otto Bohuš píše v Hospodářských novinách o premiéře v českých kinech - americkém snímku režiséra Seana Penna Útěk do divočiny. Přestože to může být překvapivé, film o mladíkovi, který po absolvování vysoké školy spálí všechny své osobní dokumenty a vydá se na cestu stopem po celých Spojených státech, nepůsobí podle recenzenta jako klišé.

Dále otiskují Hospodářské noviny recenzi hudební desky Jarove pesničky, kterou připravili mladí slovenští popoví interpreti jako poctu svému guru. Album hodnotí kritik Petr Vizina.

V Hospodářských novinách se ještě dočteme o nové liberecké výstavní síni Galerie U Rytíře. První tamější expozicí jsou fotografie Karla Doška.

Radmila Hrdinová píše v Právu o představení Divadla na Vinohradech Figarova svatba. Hra Pierra-Augustina Carona de Beaumarchais s Jiřím Dvořákem a Andreou Elsnerovou má šanci stát se vděčným diváckým titulem. Inscenace režiséra Radka Balaše má řadu krásných poetických i vtipných detailů, hlavnímu představiteli sedne Figaro jako ušitý na míru, soudí Hrdinová.

Darina Křivánková připravila pro Lidové noviny přehled připravovaných českých filmů. Konstatuje, že komedie do budoucna ustoupí historickým a dobovým snímkům.

Jana Machalická píše v Lidových novinách o kulturní spolupráci České republiky a Číny, kterou svým podpisem potvrdil nedávno na návštěvě Číny ministr kultury Václav Jehlička. V rámci této spolupráce by mohlo být Praze zapůjčeno několik originálů ze slavné hliněné armády, kterou jako stráž do své hrobky dal zhotovit císař Čchin Š'chuang-ti v roce 221 př. n. l.

Mladá fronta Dnes přináší ještě vzpomínku na největší český knižní veletrh Svět knihy. Uvádí, že letošní ročník nalákal asi pětatřicet tisíc návštěvníků, což je rekordní počet. Na téže straně otiskuje deník rozhovor se španělským spisovatelem Enrique Vila-Matasem. Mimo jiné hovoří o tom, proč většina hrdinů jeho děl jsou spisovatelé.

Věra Drápelová se v Mladé frontě Dnes krátce zmiňuje o kinopřenosech z Metropolitní opery. Poslední představení, které zpřístupnilo kino Aero, operu Dcera pluku Gaetana Donizettiho hodnotí plným počtem sta procent.

autor: Martin Luhan
Spustit audio