28. 07. 2008

28. červenec 2008

Výběr z tisku zahajme tématem Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Petr Fischer představuje v Hospodářských novinách retrospektivu Juraje Jakubiska, kterou tento festival nabízí. Uvádí, že pořadatelé filmové školy připravili rekordních devětatřicet snímků z dílny slovenského režiséra. A divákům tak umožnili například srovnání nejnovějšího filmu Bathory s možná nejlepším Jakubiskovým snímkem Vtáčkovia, siroty a blázni z roku 1969. Dále píše Fischer v Hospodářských novinách o předávání cen za celoživotní dlío, kterou mimo Jakubiska získal také Jan Švankmajer. Tento surrealistický režisér a výtvarník poskytl rozhovor Mladé frontě Dnes. Pavel Stojar, který jej vedl, v článku připomíná, že v Galerii Slováckého muzea začala rozsáhlá výstava Jana a Evy Švankmajerových. S režisérem pak hovoří třeba o jeho chystaném filmu Přežít svůj život a o tom, co je surrealismus.

Mladá fronta Dnes otiskuje již na titulní straně úvod rozhovoru s architektem Václavem Kaplickým, který se vyjadřuje k současnému stavu jednání o výstavbě nové budovy Národní knihovny. Kaplický zdůrazňuje, že budovy jako ta, kterou pro knihovnu navrhl, není možné umístit kamkoli, jsou navrhovány pro jedno konkrétní místo. Článek je nadepsán titulkem "Chobotnice bude a bude!" Národní knihovna se rozhodla v závěru roku uspořádat konferenci o Národní knihovně a Klementinu, na kterou pozve zástupce všech názorových skupin a proudů. Podle informací Práva to včera prohlásil ředitel Vlastimil Ježek.

Všechny sledované deníky přinášejí zprávu o páteční tragické smrti bubeníka, textaře a zakladatele skupiny Chinaski Pavla Grohmana. Jana Kačurová připravila pro Lidové noviny jeho medailon spojený s přehledem historie kapely. Chinaski zrušili všechny zatím naplánované koncerty.

Hospodářské noviny píší o Václavu Havlovi. Jeho obsáhlý profil totiž publikoval v sobotu deník New York Times. Havlova hra Odcházení má mít v září premiéru v Londýně a poté se má dostat na jeviště i ve Spojených státech. Jak dodává také Mladá fronta Dnes, autor textu v americkém listu vidí exprezidenta spíše jako stárnoucího hippie než bývalého státníka.

Historička umění Eva Janáčová připravila pro Mladou frontu Dnes recenzi výstavy Moravská gobelínová manufaktura, kterou nabízí Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Expozice podle ní dokazuje, že gobelín není jen kobercem, ale i neustále aktuálním výtvarným médiem, které je schopno toho nejmodernějšího výrazu. Hodnotí výstavu 80 procenty.

Zato pouhých 40 procent udílí v Mladé frontě Dnes Honza Vedral, editor časopisu Filter, vystoupení Kim Wilde na festivalu Benátská noc. Show někdejší popové hvězdy považuje za vyčpělou.

Jiří Machalický píše v Lidových novinách o 6. mezinárodním bienále mladého umění Zvon 2008. To probíhá v Galerii hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu až do konce září.

Jan Mazura představuje v tomtéž listě nové album Dana Bárty a jeho kapely Illustratosphere Animage. Recenzi nadepisuje titulkem Jazzmani nemusí ohrnovat nos a desce udílí plný počet pěti hvězdiček.

Právo, Lidové i Hospodářské noviny i Mladá fronta Dnes krátce informují o úmrtí amerického jazzového saxofonisty Johnnyho Griffina. Zemřel v pátek ve věku osmdesáti let.

autor: Martin Luhan
Spustit audio