28. 04. 2008

28. duben 2008

Největší pozornost deníků dnes přitahují další diskuse o stavbě nové budovy Národní knihovny. Lidové noviny, Právo i Mladá fronta Dnes informují o tom, že by se knihovní fondy mohly přesunout do Kongresového centra na Vyšehradě. Mezi citované účastníky debaty patří Vlastimil Ježek, Pavel Bém a Milan Knížák. Ředitel knihovny Ježek poskytl Lidovým novinám při této příležitosti rozhovor.

Noviny na svých kulturních stranách přinášejí dále výsledky soutěžního plzeňského filmového festivalu Finále. Zlatého ledňáčka si odnesla režisérka Alice Nellis za svůj snímek Tajnosti, cenu pro dokumentární film získal Občan Havel, divácké ocenění pak Bobule režiséra Tomáše Bařiny. Zprávu otiskují Lidové i Hospodářské noviny i Právo. V Mladé frontě Dnes Mirka Spáčilová navíc uvádí, že slavnostní večer předávání ledňáčků byl nudný.

Ondřej Horák připravil pro Lidové noviny rozhovor s norským spisovatelem Nikolajem Frobeniem. Prozaik, autor knihy Latourův katalog navštívil pražský veletrh Svět knihy. Frobenius mimo jiné hovoří o svém přístupu k práci - vytyčuje si umělecké zásady hlavně proto, aby je pak mohl ve své tvorbě porušit.

Další návrat ke včera ukončenému Světu knihy přináší Právo. František Cinger ve svém článku píše například o vydařené besedě s polským spisovatelem fantasy Andrzejem Sapkowskim. Dále pak uvádí přehled oceněných tvůrců.

Na téže straně Práva píše Jaroslav Špulák o novém albu americké zpěvačky Madonny Hard Candy. Kritik oceňuje, že hudebnice přichází na každé své nové desce s něčím novým, neoposlouchaným. Hard Candy je podlě něj profesionálně odvedená, nápaditá, životaschopná a současně nevtíravá. Album královny popu hodnotí také v Mladé frontě Dnes Kateřina Hejdová. Uděluje mu v celkovém hodnocení osmdesát procent, považuje ho za pestrou a živou tanečně-popovou kompilaci.

Hospodářské noviny se věnují jiným hudebním novinkám. O CD pražského písničkáře Ivana Hlase Láska jako oliva píše na kulturní straně Ivan Hartman. Album, na němž Hlase doplňují violoncellista Jaroslav Olin Nehezchleba a kytarista Norbi Kovács, vyznívá podle recenzenta domácky. Rockové šansony nejsou inspirující nebo provokující, jsou však spolehlivým bedekrem radostmi a smutky bytostného Pražana, velkoměstského bonvivána, který neřeší bolehlav globalizovaného světa.

Na straně věnované zábavnímu průmyslu otiskují Hospodářské noviny rozhovor Petra Viziny s britským muzikantem Adrianem Utleyem, představitelem skupiny Portishead. Kapela, na jejíž desku se čekalo deset let, dnes vydává album Third.

Na téže straně listu se dočteme o chystané filmové adaptaci Hobita J. R. R. Tolkiena. Režisérem dvou snímků by měl být autor Faunova labyrintu, Guillermo del Toro. Producentem zůstane, podobně jako v sérii Pán prstenů, Peter Jackson.

Lucie Dercsényiová připravila pro Lidové noviny recenzi baletu Fantom opery uvedeného ve Státní opeře Praha. Dílo libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka hodnotí třemi z pěti možných hvězdiček.

Lidové a hospodářské noviny krátce informují o včerejší dražbě, v níž kniha Josefa Váchala Šumava umírající a romantická prolomila český historický cenový rekord.

autor: Martin Luhan
Spustit audio