27. 06. 2007

27. červen 2007

Dnešní Mladá fronta Dnes, Hospodářské noviny a Právo se ohlížejí za včerejším pražským koncertem Ozzyho Osbournea. Vystoupení průkopníka hororového rocku, který v poslední době trpí hlasovými problémy, bylo sestaveno především z osvědčených hitů, zpěvák zavzpomínal i na éru svého působení v legendární skupině Black Sabbath. Tomáš S. Polívka v Hospodářských novinách píše, že na Osbournově koncertu byli nejlepší doprovodní hudebníci a předskokani - kapely Black Label Society a Korn. Autoři všech článků se však shodují na tom, že koncert v Sazka Areně měl u fanoušků úspěch a mocnou temně rockovou atmosféru.

Při příležitosti mezinárodní open air výstavy Sculpture Grande otiskuje Právo rozhovor Kateřiny Farné s výtvarníkem Jiřím Davidem. Ten vytvořil pro festival čtyřmetrovou sochu slepecké hole, kterou umístil na pražském Václavském náměstí.

Letní Shakespearovské slavnosti na Pražském hradě uvádějí jako svou doprovodnou akci výstavu velkoformátových snímků fotografa Ivana Pinkavy. Zprávu o ní přinášejí Lidové noviny. Pinkava prezentuje v zahradách Pražského hradu své portréty z let 1990-2004 a dále některá méně známá zátiší; celý soubor snímků nese název Salome.

Deníky se dále věnují především literatuře. Lidové noviny přinášejí velký rozhovor Ondřeje Horáka s nizozemským prozaikem Kluunem. Autor autobiografických románů Třetí poločas a Time out hovoří o své inspiraci, o filmové podobě svého díla i o tématech svých pravidelných sloupků a fejetonů. "Když se mi něco nelíbí, tak o tom nepíšu. Raději píšu o tom, co se mi na lidech líbí a co dělají," říká nizozemský spisovatel vystupující pod pseudonymem Kluun.

V Mladé frontě Dnes najdeme rozhovor Alice Horáčkové se spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem. Před čtyřiceti lety se konal v Praze IV. sjezd Československého svazu spisovatelů, který byl největším dobovým konfliktem s komunistickou mocí a předzvěstí pražského jara. Ludvík Vaculík v rozhovoru vyjadřuje otrávenost věčnými návraty ke sjezdu, protože považuje tento problém za vyřízený, uvádí, že se vyrovnal s něčím, co ho tížilo.

Petr Fischer přibižuje čtnářům Hospodářských novin knihu Rogera Scrutona Západ a ti druzí: Globalizace a teroristická hrozba. Nadpis článku hlásá "Silný národní stát, nejlepší zbraň na teroristy". Konzervativní filosof Scruton, který svou knihu napsal v reakci na teroristické útoky z jedenáctého září, hledá rozdíly mezi západní civilizací a muslimským světem, aby pochopil, kde se bere nenávist islamistických teroristů a aby navrhl, jak předejít další katastrofě.

Hospodářské noviny píší také o inscenaci libereckého Malého divadla Zázrak v černém domě. Režisér Pavel Palouš přistoupil k textu Milana Uhdeho velmi citlivě, herci nepřehrávají, ale napětí je přesto všudypřítomné. Petr Vendera zakončuje recenzi konstatováním, že představení je dobře odvedenou prací. Pokud je to komedie, tak hodně černá a osobní.

autor: Martin Luhan
Spustit audio