27. 01. 2009

27. leden 2009

12. února vstoupí do kin nová komedie režisérky Marie Poledňákové Líbáš jako bůh. V článku Mirky Spáčilové v Mladé frontě Dnes se dočteme, že v hlavních rolích vystoupí Kamila Magálová, Eva Holubová, Jiří Bartoška a Oldřich Kaiser. O filmu informuje také Právo na své zpravodajské straně.

O výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta jsme v úvodu Mozaiky již mluvili, Mladá fronta Dnes mu věnuje krátký článek, v němž přináší především vyjádření sopranistky Adriany Kučerové, která vystoupí na slavnostním koncertě, jenž se dnes koná ve Stavovském divadle.

Mladá fronta Dnes dále otiskuje zprávu o výstavě ve Šternberském paláci. Součástí komorní expozice manýristického malíře Hanse Rottenhammera je i nejcennější dílo ze sbírek Národní galerie - Růžencová slavnost Albrechta Dürera.

Vladimír Vlasák připravil pro kulturní stranu Mladé fronty Dnes hodnocení nové desky Bruce Springsteena Working On a Dream. Udílí jí osmdesát recenzentských procent a mimo jiné uvádí, že tímto titulem zpěvák také završuje své společenské aktivity.

Vojtěch Rynda píše v Lidových novinách rozsáhle o novém snímku Valčík s Bašírem. Režisér Ari Folman pojal dílo jako animovaný dokument a kritik Rynda k tomu uvádí, že "film je odvážný dvojnásob: jako formální experiment i coby sebekritické ohlédnutí někdejšího izraelského vojáka do národní minulosti".

Lidové noviny přinášejí dále článek o bruselské retrospektivní výstavě fotografa Roberta Capy. Díla jednoho z nejslavnějších válečných reportérů 20. století vystavuje bruselské židovské muzeum.

Do Bruselu nás přenáší také rozhovor Lidových novin. Kateřina Šafaříková zpovídala po pátečním koncertě spojeném s kulturními aktivitami Českého předsednictví Evropské unii zpěváka skupiny Illustratosphere Dana Bártu. Mluví jednak o koncertu, který možná trochu utrpěl tím, že návštěvníci byli usazeni v divadelních židlích a nemohli se volně nechat strhnout živými rytmy, jednak také o nové knížce o českých vážkách, kterou Bárta v Bruselu představil.

Jana Machalická upozorňuje v Lidových novinách na chystaný koncert britského pěvce Paula Pottse, vítěze soutěže Britain's Got Talent. V praze se představí v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms, který se koná od 15. července do 2. srpna v režii Českého národního symfonického orchestru.

V literární recenzi Lidových novin oceňuje Aleš Linhart plným počtem pěti hvězdiček knihu Jakuby Katalpy Hořké moře. Druhá autorčina prozaická kniha nabízí čtenáři osobitý zážitek, i když na něj klade velké nároky.

Petr Fischer píše v Hospodářských novinách o dokumentu Gentleman Josef Škvorecký, který bude uveden na druhém programu České televize pozítří večer.

Magdalena Čechlovská pak na kulturní straně téhož listu upozorňuje na výstavu Galerie Václava Špály v Praze. Komorní expozice čtyř umělců - Markéty Othové, Dominika Langa, Mathiase Poledny a Floriana Pumhösela nese název Vzpomínky na budoucnost.

V Právu najdeme článek Františka Cingera o prvotině britského autora Stevena Halla Čelisti slov.

Regionální - pražská příloha Práva pak nabízí recenzi inscenace Divadla Bez zábradlí. V režii principála Karla Heřmánka uvedli Terasu Jeana-Clauda

autor: Martin Luhan
Spustit audio