26. 4.

26. duben 2010

Petr Linhart: Autobus do Podbořan

Dnešní Mozaikou nás bude provázet vypravěč příběhů lidí a míst, které již upadly v zapomnění, anebo ještě nebyly napsány. Oním vypravěčem je Petr Linhart a jeho silnou inspirací je území bývalých sudet, zvláště okolí městečka Lubenec. Petr Linhart dokáže odkrýt tajemství, která jsou v nich skrytá a ukázat mnohdy smutnou a někdy až dojemnou pravdu o jejich podstatě. Všechna místa, budovy, nestojí nikdy jen tak; jsou v nich schovány otisky dřívějších životů. A Petrovi Linhartovi se tyto otisky povedlo vytáhnout na světlo a přiblížit nám je. Poslechněte si píseň Helga Braun, která je o starém pánovi, jež se vrátil do bývalých Mariáských Skoků, kde v roce 1945 u rodiny Braunovic zaváděl elektrický proud a zahleděl se do mladé Helgy, leč osud je oba dva odvál někam jinam. Helgu až někam do Karl – Marx – Stadtu, dnes mu říkáme Chemnitz.

Helga Brown 3:51

Petr Linhart na tuzemské hudební scéně působí dlouho, prošel více kapelami. Začínal roku 1982 v kapele Čp. 8, v roce 1986 se dává dohromady s Radimem Prokopem a Pavlem Ullmannem, tak vzniká první verze kapely, kterou známe pod jménem Majerovy brzdové tabulky. Dodnes je jejím výhradním textařem a skladatelem, o čemž svědčí pět alb skupiny. A v roce 2007 se dal na dráhu osamoceného písničkáře. Tehdy vydal album Sudéta věnované krajině a příběhům Sudet. Vznikla kapela 29 Saiten, která ho často doprovází a tvoří ji tito muzikanti: Marek Štifter, Aleš Charvát, Josef Štěpánek a Tomáš Makovský. Společně nahráli Petrovo nové album - Autobus do Podbořan, které vyšlo tento měsíc. Poslechněte si z něj titulní píseň.

Autobus do Podbořan 4:16

Album Autobus do Podbořan má nádherné hudební aranžmá, které je dílem Marka Štiftera a Josefa Štěpánka. Hudba citlivě rezonuje s básnickými texty a dotváří atmosféru, která nás vtahuje do příběhu písně. Následující vypráví o nenaplněné lásce Anny Glässerové a Josefa Herknera, pohnutém příběhu a o jeho náhodném potvrzení. Anna a Josef jsou Romeem a Julií devatenáctého století z Moravské Třebové. Píseň se jmenuje Annenruhe.

Annenruhe 5:09

Petr Linhart je příznivcem počítače a vyžívá se ve spojování akustických nástrojů s elektronikou. Svoji nynější tvorbu označuje landscape folk. Další píseň, kterou v jeho podání uslyšíte, se jmenuje Crowna, a je o místě se dvěma kostely na Českomoravské Vysočině, původně nazývaném Koruna.

Crowna 3:41

Petr Linhart přichází s poslední skladbou alba Autobus do Podbořan, jmenuje se Holub & Frič a vypráví o tom, že ať jdeme kam jdeme, před vlastními stíny stejně neutečeme.

Holub & Frič 3:14

autor: Adam Radechovský
Spustit audio