25. ledna 2011

25. leden 2011

Ángela Tröndle & Mosaik: Eleven Electric Elephants

„Hudba je jako mozaika,“ tvrdí rakouská zpěvačka, skladatelka a klavíristka Ángela Tröndle. Zřejmě proto dala svému ansámblu název, který má i náš odpolední pořad. Mosaik patří se svým novým albem Eleven Electric Elephants, které v loňském roce vydalo vídeňské vydavatelství Cracked Anegg Records, k nejoriginálnějším projektům rakouské jazzové scény. V pořadí druhé CD, které sedmadvacetiletá Ángela Tröndle vydává, je oproti předchozímu odvážnější a mnohem kontrastnější. Její kompozice jsou vyspělé, ale nechybí jim hravost. Navíc zde zkombinovala jazzový kvintet se smyčcovým kvartetem, což vytváří originální zvukové barvy a struktury. Kvartet zde není pouze jako doprovod v pozadí, ale je rovnocenným partnerem, o čemž vypovídá následující ukázka, skladba The Tie of the Tiger. Jedná se údajně o parafrázi titulní písně filmu Rocky, která se jmenovala Eye of the Tiger.

The Tie of the Tiger

Hudebním doprovodem dnešní Mozaiky je album Eleven Electric Elephants rakouského kvintetu Mosaik. Ten hraje ve složení: Siegmar Brecher - saxofony a basklarinet, Michael Lagger – klavír, Valentin Czihak - kontrabas a Philipp Kopmajer - bicí. Autorkou všech skladeb je zpěvačka, skladatelka a klavíristka Ángela Tröndle. Narodila se v roce 1983 v Salzburgu, od dětství se věnovala hře na housle a klavír, především však zpěvu, který později vystudovala na Univerzitě v Grazu. Kromě zpěvu studovala také hudební pedagogiku, které se věnuje dodnes. V roce 2006 byla přijata na Manhattan School of Music, kde se účastnila workshopů mnoha významných jazzových osobností - mj. zpěváka Bobbyho McFerrina, skladatelky Marie Schneider, trumpetistky Ingrid Jensen a dalších. New Yorku a zážitkům s ním spojeným věnovala své první album Dedication to a City, na kterém se již podílel ansámbl Mosaik. V roce 2007 se vrátila do Grazu, aby zde absolvovala magisterské studium jazzové kompozice a aranžování u Eda Partyky. Poslechněme si nyní další ukázku, titulní skladbu z jejího nového alba: Eleven Electric Elephants.

Eleven Electric Elephants

Dnešní Mozaiku hudebně doprovází rakouská zpěvačka, skladatelka a klavíristka Ángela Tröndle. Na albu Eleven Electric Elephants, které v loňském roce vydala společně se svým souborem Mosaik, představuje své kompozice a je také autorkou všech textů. Výjimku tvoří následující ukázka, skladba Herbst, jejíž text pochází od básníka Rainera Maria Rilkeho.

Herbst

Alpenlied

In-Fluence

Balkonien

S albem Eleven Electric Elephants rakouského ansámblu Mosaik a s jeho zakladatelkou Ángelou Tröndle se rozloučíme skladbou Vela, která vychází ze švédské lidové písně.

Vela

Autorkou všech skladeb je Ángela Tröndle.

Spustit audio