25. 4.

25. duben 2007

Darina Křivánková v Lidových novinách píše o chystaném celovečerním loutkovém filmu s názvem Na půdě. Snímek by podle režiséra a výtvarníka Jiřího Barty měl evokovat tvořivou fantazii a obrazotvornost prostřednictvím improvizované hry, kterou jsme všichni důvěrně znali jako děti.

V Lidových novinách najdeme také rozhovor s kritikem a hudebníkem Janem Štolbou, který dnes převezme Cenu F. X. Šaldy za soubor úvah o básnících a poezii nazvaný Nedopadající džbán. Ondřej Horák si s autorem povídal především o jeho způsobu psaní kritik a o všeobecně rozšířeném vzhlížení k ideálu F. X. Šaldy. O tom, proč se v současné uspěchané době čte málo poezie, smýšlí Jan Štolba takto: "Nevím, jestli teze o rychlé době není trochu klišé. Lidé spěchají jako blázni, a pak klidně prosedí čtyři hodiny u televize...Problém není v tempu, ale v nasměrování pozornosti."

Dokument Ghetto No. 1 představuje v Hospodářských novinách Petr Fischer. Snímek režiséra Ivana Pokorného, který vychází na DVD, se snaží filmovou řečí uchopit problematiku romského sídliště Chanova. Petr Fischer píše, že dokument je pohledem většiny, která romskou kulturu zkoumá jako exotický případ jinakosti. Neříká nic o životě Romů v ghettu, je hutným a zajímavým komentářem, nikoli sebereflexivní úvahou. Film Ghetto No. 1 i přesto zůstává výborným studijním materiálem pro školy a vybízí k zamyšlení nad tím, kde se nejen v Chanově stala chyba.

Hospodářské noviny otiskují dále informaci o výstavě Emila Filly v Galerii Zlatá Husa. Expozici významného představitele české meziválečné avantgardy připravila kurátorka Magdalena Juříková a galerie ji načasovala ke 125. výročí umělcova narození. Na výstavě jsou zastoupena všechna období Fillovy tvorby, kupříkladu kubistickými zátišími - Zátiší s lahví terpentýnu nebo Skleničky z roku 1914, Černou mandolínou z roku 1933, která byla na výstavě Expo58 vyhlášena "nejkrásnějším obrazem světa", nebo dílem Mrtvé dítě z léta 1939, jímž Filla reagoval na krutý osud republiky.

O novém albu Joe Cockera Hymn for my soul píše v Hospodářských novinách Ondřej Konrád. Považuje desku za profesionální a živočišnou pop music, která má všechny parametry nadstandardu, přestože není ničím novým pod sluncem.

Dnešní Právo uveřejňuje na kulturní straně rozhovor Františka Cingera s vítězem šestého ročníku soutěže Magnesia Litera, překladatelem Jiřím Našincem. Hovoří spolu o románu Simion Výtažník rumunského autora Petra Cimpoese, za nějž Našinec Literu dostal, o rumunské literatuře vůbec a trochu i o překladatelových profesních začátcích.

V Právu najdeme též pozvánku na šestý ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifest, který se uskuteční v Třeboni od třetího do devátého května. K vidění bude letos 280 filmů, čestným prezidentem AniFestu je významný belgický režisér Raoul Servais a nejvýznamnějším domácím hostem přehlídky bude nestor české animace Břetislav Pojar.

Ve věku sedmdesáti pěti let zemřel textař a básník Petr Rada. Informaci přináší Mladá fronta Dnes. Rada psal texty pro mnoho českých zpěváků populární hudby, jeho nejslavnějším dílem je pravděpodobně Modlitba pro Martu, skladba, která se v podání Marty Kubišové stala v roce 1968 výrazem národního odporu proti okupaci.

autor: Martin Luhan
Spustit audio