25. 08. 2008

26. srpen 2008

Kulturní strany deníků informují o probíhajícím festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Magdalena Čechlovská píše v Hospodářských novinách o úvodním představení dvojice francouzek Mathilde Van Volsem a Melissy Von Vépy, které tvoří uměleckou skupinu Companie Moglice. Jejich choreografii na kolmé železné stěně I look up, I look down hodnotí velmi pozitivně. Francouzky hrály pantomimicky bez přehnaných gest a vtipné situace stavěly z dobře načasovaných point a také z absurdních situací. Článek upozorňuje i na vystoupení česko-francouzského souboru Décalages a chystané představení akrobatů na visutých lanech Les Colporteurs. Adéla Paclíková dodává na pražské straně Mladé fronty Dnes další informace k Letní Letné. Její článek přináší doporučení tiskového mluvčího festivalu Jiřího Sedláka, který zmiňuje například dnešní inscenaci Posedlost, kterou připravil soubor Décalages. Tamtéž najdeme i program na každý večer až do úterý druhého září, kdy přehlídka končí.

Všechny deníky si také všímají zakončení Trutnovského rockového festivalu a především dvou jeho hostů - Václava Havla a herce Pierre Brice. Bývalý prezident, jak uvádějí hlavní deníky, byl návštěvníky a organizátory pasován na náčelníka trutnovského kmene. Ve svém proslovu se věnoval tématu, jemuž byl zasvěcen celý Trutnov, a tedy čtyřicátému výročí sovětské okupace.

V článku Ondřeje Bezra otištěném v Mladé frontě Dnes najdeme také zprávy o dalších letních festivalech. Mácháč 2008 zaznamenal návštěvu tisíců tanečníků, jeho hlavní hvězdou byl DJ Tiësto. Na čtyři tisíce posluchačů přijelo na festival na hradě Okoři, kde vystoupili například Jaroslav Uhlíř a Jiří Schmitzer. A Ondřej Bezr informuje také o Hip Hop Kempu, který probíhal o víkendu.

Právo se v článku Jaroslava Špuláka mimo Okoře věnuje ještě festivalu v lesním divadle v Řevnicích. O něm se krátce zmiňují také Hospodářské noviny, které nastiňují budoucí program - Dejvické divadlo zahraje zítra Dostojevského Idiota a ve čtvrtek Zelenkova Teremina, Divadlo Na zábradlí pak provede ve středu inscenaci Jiřího Pokorného Milada (nedokončená opera).

Veronika Švihelová píše v Lidových novinách o edinburském divadelním festivalu Fringe a především o české účasti na něm. Soubory Skutr, Adriatic, DOT 504 a další mají na Fringi úspěch. Chválí je například The Guardian, který otiskl recenzi inscenace Polaris mimické dvojice Adriatic. Ředitel festivalu Jon Morgan považuje Čechy za hvězdy přehlídky. Lidové noviny otiskují jeho citát: "Češi mají stále vyprodáno a ty nejlepší kritiky. Je to neuvěřitelné, jak se líbí."

Kateřina Farná připravila pro Právo rozhovor s Martinem Poštou, ředitelem karlovarského Fresh Film Festu, jehož 5. ročník začíná ve středu.

V tisku najdeme také zmínky o tom, že zpěvačka Madonna zahájila své turné Sticky&Sweet.

autor: Martin Luhan
Spustit audio