25. 03. 2009

25. březen 2009

Když se při studiu dnešního tisku prokoušeme podrobnostmi o pádu vlády, najdeme na kulturních stranách například zprávy o premiérách českých filmů. Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes píše o snímku Občan Havel přikuluje, který zítra zahájí Febiofest. Stručná anotace k filmu říká, že "Adam a Jan Novákovi natočili dokument o tom, jak vznikala Havlova hra Audience."

Ve druhém zmiňovaném filmu se na plátno vrací po dvanácti letech exprezidentova manželka Dagmar Havlová. Ztvární jednu z ústředních rolí v příběhu o řádění sériového vraha z přelomu dvacátých a třicátých let. Film nese název Normal a jeho režisérem je Julius Ševčík. Výjimečně inteligentního a brutálního zločince Petera Kürtena hraje Milan Kňažko. Jak uvádí v Lidových novinách Vojtěch Rynda, film se inspiruje skutečnými osudy devítinásobného vraha přezdívaného "düsseldorfský netvor". Jeho kriminální kariéru přibližuje ve speciálním článku na kulturní straně Lidových novin.

Helena Havlíková píše na téže straně o novém nastudování Čajkovského Evžena Oněgina v Národním divadle. Svou recenzi nadepisuje titulkem "Když bisexuální Oněgin trsá na diskotéce" a režii Andreie Serbana označuje za provokativní. Opera je přenesena do současného Ruska a hlavní hrdina je podán jako bisexuál nejistý tím, koho vlastně miluje. Podle recenzentky režisér Serban zcela opomněl, že Čajkovskij chtěl pokorně "hudebně ilustrovat" Puškinův velkolepý veršovaný román, kde sexualita hlavních aktérů je orientována jednoznačně tradičně - bez ní ztrácí příběh smysl. Havlíková však oceňuje snahu Johna Fioreho o poctivé hudební nastudování s akcentem spíše na dramatický než lyrický výraz.

Kulturní rubrika Lidových novin přináší ještě informace o nově vydávaných dílech Jana Buriana. V edici Respekt mu vychází deska zhudebněných textů dánského básníka Bennyho Andersena a zároveň nakladatelství Galén vydává soubor 107 fejetonů, které písničkář a spisovatel napsal a uveřejnil v uplynulých dvou letech.

Magdalena Čechlovská píše v Hospodářských novinách o výstavě v pražském Veletržním paláci, která mapuje architekturu města Zlína. Je nazvána "Fenomén Baťa - zlínská architektura 1910 - 1960" a potrvá do konce května. Expozice nabízí plán vznikajícího města, nákresy a fotografie dělnických dvojdomků a jednodomků pro učitele, v zadní části výstavy běží dokument se starostou Tomášem Baťou a dobový propagační film o módní přehlídce letních dřeváčků.

Kulturní strana Hospodářských novin otiskuje také článek Petra Vebera, který hodnotí novou nahrávku mše Jana Dismase Zelenky v podání souborů Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 vedených dirigentem Václavem Luksem.

Vladimír Říha se v Právu vrací k zatím poslednímu kinopřenosu z neworské Metropolitní opery. Dílo klasika italského belcanta Vincenza Belliniho Náměsíčná oslnilo především hlasy.

Právo také krátce informuje o dnešní chystané dražbě v Topičově salónu v Praze. Mezi draženými objekty bude také obraz Františka Kupky Zhroucení vertikál, dílo s dosud nejvyšší vyvolávací cenou v dějinách českých aukcí - 20,5 milionů korun.

autor: Martin Luhan
Spustit audio