24. 06. 2008

24. červen 2008

Včera proběhla tisková konference k Mezinárodnímu filmovému festivalu v Karlových Varech. Dnešní vydání novin proto přinášejí komplexní informace o programu 43. ročníku přehlídky. Právo již na své titulní straně upozorňuje, že festival zahájí herec Robert De Niro, uvnitř listu pak píše Věra Mišková o šestapadesáti premiérách, které festival od čtvrtého července nabídne. Hospodářské noviny otiskují přehled snímků, které se zúčastní hlavní soutěže. Lidové noviny a Mladá fronta Dnes přinášejí aktuální zprávu o novém potvrzeném VIP hostu festivalu - britském herci Christopheru Lee.

V denících najdeme také ohlasy na včerejší vystoupení amerického hudebníka Lennyho Kravitze v pražské O2 Areně. Petr Vizina v Hospodářských novinách píše, že se Kravitzův koncert nesl v klasicky rockovém duchu. Kateřina Hejdová potvrzuje v Mladé frontě Dnes, že rocker neustále odkazuje na své vzory, jako je Jimi Hendrix nebo John Lennon, a podrobně popisuje jednotlivé skladby, které v rámci včerejší show Kravitz odehrál. Na zpravodajské straně se koncertu věnuje také Právo.

Jan Gabriel píše v Hospodářských novinách o knize Art brut v českých zemích. Kniha představuje dosud nejrozsáhlejší a nejucelenější přehled o tvorbě téměř padesáti autorů z Čech, Moravy a Slezska, kteří se zaměřují na umění v jeho původní, surové podobě.

Jen čtyřiceti procenty hodnotí Radim Kopáč v Mladé frontě Dnes výstavu výtvarného díla Vítězslava Nezvala, kterou nabízí Nová výstavní síň v Chrudimi. Nedostatky vidí především v kurátorském pojetí. To podstatné z Nezvalovy invaze do oblasti výtvarna v expozici chybí, například jen minimálně je představen jeho zájem o dekalk a zcela je opominuta Nezvalova práce fotografická. Větší pozornost než samotné autorovo dílo tudíž přitahují básníkova zpodobení od kolegů - například Josefa Šímy, Františka Bidla či Adolfa Hoffmeistera.

Daniela Iwashita píše v Lidových novinách o nově vydané knize básní Josefa Kainara. Soubor čtyř celých živých sbírek oceňuje čtyřmi hvězdičkami, za významný považuje kritička také hutný komentář, kterým je dílo doplněno.

Lidové noviny otiskují dále recenzi Jany Paterové, která se věnuje inscenaci Divadla ABC Baron Prášil - Ten který nikdy nezalhal. Ve hře Grigorije Gorina obsadil režisér Ondřej Zajíc do hlavní role Oldřicha Víznera, jehož výkon recenzentka chválí. Ostatním představitelům se však už tolik nedaří, někteří podle Paterové podlehli příliš schematickému karikování. Svůj článek nadepisuje Baron nešťastně zjednodušený a celkově hodnotí inscenaci třemi z pěti ihvězdiček.

Marcela Benoniová píše v Právu o poslední premiéře letošní sezony baletu Národního divadla Causa Carmen. V hodnocení díla choreografů Johana Grebena, Uriho Ivgiho a Matse Eka nešetří kritička superlativy. Světelný design je vynikající, herecký výraz tanečníků skvělý a režie má silný smysl pro dramatickou situaci. Celkově považuje Benoniová hostování Švéda Matse Eka za dárek pro široké publikum i soubor Národního divadla.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.