24. 02. 2009

24. únor 2009

Titulní stránky novin a samozřejmě i velké části kulturních rubrik dnes opanují fotografie a zprávy z ceremoniálu předávání Oscarů. Všechny sledované deníky otiskují kompletní přehled vítězů - nejúspěšnějším se stal snímek Milionář z chatrče. Herecké ceny dostali Kate Winsletová, Sean Penn, Penelopé Cruzová a Heath Ledger in memoriam. Věra Míšková v Právu píše, že Ledgerovo ocenění bylo největší "tutovkou" Oscarového večera, zatímco triumf Mlionáře z chatrče režiséra Dannyho Boyla byl spíše překvapením. Právo připravilo také rozhovor s českým zástupcem mezi nominovanými tvůrci, zvukařem Petrem Forejtem. Krátký rozhovor poskytl Forejt také Mladé frontě Dnes. Tento deník nabízí dále krátký medailonek vítěze mezi režiséry - Dannyho Boyla. Výkon moderátora ceremoniálu Hugha Jackmana články všeobecně chválí. Věnuje se mu specielně na showbusinessové straně Hospodářswkých novin Irena Zemanová. Petr Fischer na kulturní straně Hospodářských novin porovnává letošního vítěze - Milionáře z chatrče - s nejúspěšnějšími filmy předchozích let. Oproti nedávné minulosti, kdy dostávaly hlavní filmové ceny snímky něčím odlišné od hollywoodských standardů, letos zvítětil film klasický, a to v lepším i horším smyslu. Vojtěch Rynda zmiňuje ve svém článku v Lidových novinách, jak velkou odezvu zaznamenal úspěch vítězného snímku v Indii, kde se příběh Milionáře z chatrče odehrává. Třetího indického nositele Oscara v histroii, hudebního skladatele Alláha Rakka Rahmana, lidé přímo oslavovali.

Vojtěch Rynda připravil pro Lidové noviny také recenzi snímku, který nese v originále název Slumdog Millionaire. Naivní vyprávěnka o tom, jak chudý chlapec ke štěstí, lásce a bohatství přišel, je podle kritika ve svém žánru zpracována takřka dokonale. Potěší téměř každého a nikoho snad neurazí. Zaslouží si tedy ohodnocení čtyřmi z pěti možných hvězdiček.

Marta Švagrová píše v Lidových novinách o dokumentárním filmu Zatajné popravy, který bude v příštím týdnu uveden na druhém programu České televize. Snímek seznamuje diváky s osudy obětí politických represí třicátých let, v čase takzvaného sovětského teroru.

Lidové noviny informují také o zítřejším vystoupení bubeníka Tonyho Allena v Paláci Akropolis. Hudebník zahraje se svým Afrobeat orchestra v rámci koncertní série Respect Music.

Daniel Konrád přibližuje na kulturní straně Hospodářských novin čtenářům poslední album skupiny Hm... Plán na zimu. Na desce zní texty Ortena, Zábrany, Nezvala, Rimbauda či Gellnera a podle recenzenta je z hudebního aranžmá Hm... patrné silné porozumění těmto dílům.

Právo otiskuje článek Terezie Zemánkové s nadpisem "Barva má úlohu být vším", který pojednává o výstavě malíře Otakara Slavíka, již nabízí pražský Topičův salón. Kurátor Jan Rous se soustředil na umělcovu tvorbu posledních dvou let.

Právo a Mladá fronta Dnes přinášejí zprávu o dnešním koncertu britské kapely Maximo Park. Jedna z nejpopulárnějších ostrovních kytarových skupin současnosti zahraje v pražském klubu Roxy. Zpěvák Paul Smith poskytl rozhovor oběma deníkům.

autor: Martin Luhan
Spustit audio