22. 01. 2008

22. leden 2008

Všechny hlavní deníky otiskují vzpomínku na režiséra a scenáristu Jiřího Sequense, který včera v Praze zemřel. Tvůrce třicítky filmů, jejichž přehled přinášejí Lidové noviny, byl v povědomí veřejnosti zapsán především jako autor známých seriálů Hříšní lidé města pražského a 30 případů majora Zemana. Za jeho nejzdařilejší dílo je považován snímek Atentát - rekonstrukce atentátu na Reinharda Heydricha. Jiří Sequens zemřel ve věku pětaosmdesáti let, v naší Mozaice na něj vzpomeneme krátce před devátou hodinou.

Mirka Spáčilová přibližuje v Mladé frontě Dnes dokument Jaroslava Spěváčka Hříšný člověk Jiří Sequens, který vznikl předloni.

Jan Gabriel hodnotí v Hospodářských novinách čerstvě vydanou monografii malíře Jindřicha Štyrského. Kniha obsahuje jeho podrobný výtvarný odkaz - reprodukce obrazů, kreseb, grafických listů a také řadu dobových i dostupných osobních dokumentů, podrobnou bibliografii včetně seznamu výstav a texty Lenky Bydžovské a Karla Srpa, kteří Štyrského dílo interpretují a vřazují do souvislostí. Přestože jsou některé texty příliš obecné, jako by si nevěděly se Štyrského tvorbou rady, považuje kritik monografii za cennou alespoň uceleným zprostředkováním surrealistova díla.

Knižní rozhovor s Vlastimilem Třešňákem vedený Ondřejem Bezrem a nazvaný To je hezký, ne? vyšel v nakladatelství Galen. V Hospodářských novinách o něm Tomáš S. Polívka píše, že jde o barvité vyprávění o době a lidech, zdaleka přesahující rozměr pouhého životopisného rozhovoru. Místo biografie zpěváka, skladatele, malíře, a spisovatele čteme spíše Třešňákovy prózy.

Jiří P. Kříž píše v Právu na straně věnované dění v Praze a Středních Čechách o mladoboleslavské inscenaci poláčkových Mužů v offsidu. Nešetří chválou: představení považuje za znamenité, režii Ondřeje Havelky za kouzelnou, postava pana Načeradce podle něj sedne přímo na tělo jejímu představiteli Otovi Jirákovi. Na jeviště Městského divadla vstupuje prvorepublikový klid a pohoda.

Lidové noviny otiskují rozhovor Ondřeje Horáka s britským spisovatelem Grahamem Swiftem. Zajímavostí jeho románu Zítřek, vydaného nově v českém překladu, je mimo jiné to, že je psán z pohledu ženy. Autor uvádí, že napsat takový román nebylo tak těžké, jak se může zdát, dále hovoří o tom, co ho inspiruje na druhé světové válce a jak je spokojen s filmovými zpracováními svých knih.

Jana Machalická připravila pro Lidové noviny recenzi inscenace Divadla Komedie Nadváha, nedůležité: neforemnost. Kritička udílí hře rakouského dramatika Wernera Schwaba ve zpracování režiséra Dušana Pařízka čtyři z pěti možných hvězdiček, píše že režisérova výpověď je nesmlouvavá a nabízí velkolepou, byť drastickou zábavu.

Mladá fronta Dnes přináší přehled koncertů světových hudebních osobností a kapel, které zavítají v letošním roce do České republiky. Patří mezi ně například Chris Rea, The Cure, Metallica nebo Joe Satriani.

Všechny deníky se krátce zmiňují o tom, že irský film Once s češkou Markétou Irglovou v jedné z hlavních rolí získal ocenění Zlaté rajče.

autor: Martin Luhan
Spustit audio