20. 12. 2007

20. prosinec 2007

Lidové noviny vyhlašují výsledky své tradiční ankety ve zvláštní příloze Kniha roku 2007. Největší prostor je věnován výpisu toho, pro koho hlasovali respondenti ankety - oslovení spisovatelé, překladatelé, vědci, kritici a umělci. Za titul roku vybrali dva svazky Korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha, jež edičně připravil Ladislav Matějka. Druhé místo pak připadlo Vladimiru Nabokovovi a jeho knize Dar v překladu Pavla Dominika, o třetí místo se dělí drama Václava Havla Odcházení a poetická deníková próza biologa Jiřího Sádla Prázdná země.

Na svých kulturních stranách se Lidové noviny z většiny věnují svátečnímu televiznímu programu, zprostředkovávají čtenářům čtyři pohledy na Tři oříšky pro Popelku a také představují premiérovou pohádku Jiřího Stracha Tři životy. V drobném rozhovoru režisér mimo jiné říká, že měl problémy s hledáním princezny mezi českými herečkami, a tak obsadil Slovenku Luciu Molnárovou.

Při příležitosti vydání Tří vánočních povídek poskytl jejich autor Petr Šabach rozhovor Lidovým novinám. Hovoří o svém vztahu k Vánocům, o své chystané knize o rokenrolu a také o filmech, kterým poskytují jeho povídky náměty.

V Lidových novinách najdeme ještě recenzi Jaroslava Riedela, který hodnotí nové výběrové album Petra Skoumala 52 + 2.Trojalbum o délce tři a půl hodiny obsahuje písně pro dospělé natočené od roku 1984 do současnosti. Kritik považuje za chaotické řazení skladeb, chybí mu tematické nebo interpretační vodítko. Především pak považuje za škodu, že se Skoumal nerozhodl vydat více než dvě nové skladby. Album je tedy podle Riedela kvalitní, ale málo překvapivé, představuje Skoumala jako vynikajícího hudebníka, jenže on je ve skutečnosti ještě lepší.

Mladá fronta Dnes otiskuje citáty z reakcí britského tisku na vystoupení pěvkyně Magdaleny Kožené v Rossiniho Popelce v londýnské Královské opeře. Mezzosopranistka zapůsobila na většinu recenzentů příliš vážně, až feministicky, chyběl jí očekávaný pohádkový optimismus Popelky.

Mladá fronta Dnes informuje o knižním vydání korespondence Václava Havla a Františka Janoucha, jaderného fyzika žijícího ve Švédsku a zakladatele Nadace Charty 77. Autoři šestisetstránkový svazek dopisů, které si vyměňovali mezi lety 1978 a 2001, představili včera v pražském Museu Kampa.

List přináší také zmínku o tom, že v České republice vystoupí v příštím roce kytarista Joe Satriani a rocková kapela Metallica, a to dokonce ve stejný den - 3. června. Tuto informaci najdeme i v Hospodářských novinách.

Saša Hrbotický připravil pro Hospodářské noviny recenzi inscenace Národního divadla Babička. Adaptaci románu Boženy Němcové v režii J. A. Pitínského nelze rozhodně považovat za rodinné představení, uvádí kritik. Výkladový klíč je zřejmý: Babička je pojata jako metafora ženského údělu, poznamenaného strádáním, samotou a bojem o lásku a odlehčovaného jenom zákmity štěstí. Hrbotický vyzdvihuje výkon Vlasty Chramostové v titulní roli, ale celkově prý chybí Pitínského inscenaci vnitřní kázeň a vstřícnost vůči divákovi.

Hospodářské noviny informují o novince MCH Bandu, albu Nech světlo dohořet, Kateřino. Sebrané spisy Mikoláše Chadimy, jak šestidiskový box kritik Josef Rauvolf označuje, jsou jedním z vrcholů tvorby veterána české alternativní scény.

autor: Martin Luhan
Spustit audio