20. 01. 2009

20. leden 2009

Dnešní inauguraci amerického prezidenta Baracka Obamy je věnován na stránkách všech deníků velký prostor. Zmínku najdeme i mezi kulturními informacemi - Tomáš S. Polívka píše v Hospodářských novinách o albu malijských slepých hudebníků Amadou & Mairam nazvaném Welcome to Mali. Černoští manželé, kteří vystoupí také dnes v Bílém domě, vydali podle kritika desku, na níž hlavním poznávacím znamením jejich hudby zůstává temperament.

Kulturní strana Hospodářských novvin však především nabízí recenzi inscenace Turgeněvova Měsíce na vsi, který ve Švandově divadle nastudoval režisér Radovan Lipus. Kritička Marie Reslová poukazuje na zábavnost ruského textu, uvádí, že se velmi přesně vyjadřuje k současnosti. Lipusova režie je přiměřeně groteskní, objevuje ve hře francouzský šarm a aristokratickou lehkost i něco z fatality dnešní doby. V hlavních rolích se představují Klára Cibulková, Milan Kačmařík, Kamil Halbich a Jiří Suchý z Tábora.

Vojtěch Rynda hodnotí v Lidových novinách animovaný belgický snímek Cesta na měsíc 3D. Film, který pojednává o cestě muších kluků na měsíc v roce 1969, trpí stejnou schematičností jako dnes oblíbené americké animované snímky, ale aspoň podle recenzenta není tak infantilní. Zážitek z trojrozměrné projekce jej v konkurenci vytahuje na lehký nadprůměr, konstatuje Rynda a udílí v závěrečném hodnocení Cestě na měsíc 3D tři z pěti možných hvězdiček.

Marta Švagrová na téže straně Lidových novin připomíná padesátileté výročí založení Traditional Jazz Studia Pavla a Ivana Smetáčků.

Jana Kačurová pokračuje na kulturních stránkách Lidových novin ve svém seriálu článků z cyklu "Krize hledá superstar", dnes píše o tom, jak si lze samostatně vydávat desky.

V češtině vyšel debutový román Martina Amise Věnováno Ráchel. Spisovatel, jehož knihy Peníze, Londýnská pole, Šíp času či Na návštěvě u paní Nabokovové už byly českým čtenářům známé, se nyní představuje také svou prvotinou. Podle kritika Lidových novin Ladilava Nagye je Věnováno Ráchel knihou značně sebevědomou a sebereflexivní, vykazuje vytříbený smysl pro humor vynikajícího satirika. Celkově si vysloužila kniha hodnocení čtyřmi hvězdičkami.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes píše o filmu Zrádce. Americký snímek, který přináší příběh tajného agenta mezi muslimskými teroristy oceňuje sedmdesáti procenty. Film příjemně překvapuje inteligencí a šikovným řemeslem, pochopitelně v rámci akčního žánru.

Mladá fronta Dnes nabízí ještě jeden článek z fimlařského prostředí - Tereza Spáčilová píše o snímku Pochyby, který evropským novinářům v Paříži představila jeho aktérka Meryl Streepová.

Krátkou zprávou upozorňuje Mladá fronta Dnes na výročí stosedmdesáti let od narození otce moderního umění - Paula Cézanna.

Fakulta umění a designu University Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem má do konce ledna výtavu v Národní galerii v Praze. Její děkan, Michal Koleček, se při té příležitosti v rozhovoru v Právu vyjadřuje k současnému mladému českému umění.

Marcela Benoniová se v Právu vrací ke čtvrteční premiéře projektu Camoufl.AGE, který uvedl balet Národního divadla v pražském Divadle Kolowrat.

autor: Martin Luhan
Spustit audio