2. 5.

2. květen 2007

Zítra začíná v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy. Informují o tom Hospodářské a Lidové noviny. Tématem třináctého ročníku Světa knihy je Literatura a multimédia, jeho centrální expozice má název Čtením objevovat budoucnost a zaměřuje se na německy psanou literaturu. Na festival se tak sjíždí řada německých, rakouských a švýcarských autorů. Veletrh Svět knihy potrvá do neděle šestého května.

"V Ostravě se zrodila operní událost", nadepisuje svou recenzi opery Cyrano de Bergerac v Lidových novinách Jana Machalická. Režisér Achim Thorwald s nadhledem a vtipem předvedl, že i zcela tradiční "velkooperní" pojetí, je-li provedeno dokonale a důsledně, může přinést strhující zážitek. Inscenaci ostravského Národního divadla moravskoslezského charakterizuje dle Machalické výborné hudební provedení, báječné výkony všech sólistů i sboru a propracované scénické řešení. Recenzentka uděluje Cyranovi de Bergerac autora Franca Alfana plný počet pěti hvězdiček.

Deník Právo otiskuje rozhovor Radmily Hrdinové s herečkou Magdalénou Borovou. Hovoří především o na dnešní večer chystané premiéře povídky Jaromíra Štětiny Století zázraků, ve které se objeví spolu s Miloslavem Königem. "Představení bude trochu dialogem, trochu vyprávěním, navíc s živě zpívanými písničkami," říká Borová o inscenaci, která bude uváděna v režii Lucie Bělohradské v pražském divadle Viola.

Saša Hrbotický píše v Hospodářských novinách o adaptaci románu Ladislava Klímy Utrpení knížete Sternenhocha, kterou uvádí pražské divadlo Komede. Podle kritika nese inscenace režiséra Davida Jařaba všechny stopy poetiky a jevištní strohosti, kterou si v Komedii po léta pěstují. Zajímavostí je prohození obvyklého postavení herce a diváka, neboť publikum je usazeno na jevišti, zatímco herci se pohybují v řadách mezi červenými sedadly. Režisér Jařab totiž hledá adekvátní cestu k zobrazení expresionisticky vyšinutých dějů Klímova krvavého příběhu. Utrpení knížete Sternenhocha je dlaší ze série představení v Komedii, která se zříkají obroušených klišé, a nelámou si hlavu, jak se s tím divák popere.

Na pulty knihkupectví se dnes dostává novela Michala Viewegha Andělé všedního dne, Mladá fronta Dnes přináší hned dvě recenze této knihy. Josef Chuchna považuje novelu za Vieweghovo dosud nejvážnější, nejmelancholičtější i nejsmutnější dílo, za definitvní sbohem všem "báječným létům", hodnotí knihu šedesáti procenty. Jan Rejžek uvádí, že autora opustil jeho anděl strážný a Viewegh upadl do kýče. Udílí Andělům všedního dne třicet procent.

V Mladé frontě Dnes najdeme také kritiku představení Dejvického Divadla Černá díra. Vladimír Hulec ji považuje za vzrušující divadelní hříčku, bláznivé otevřené divadelní pábení. Hulec píše, že v současnosti nenajdeme v Praze lepší příležitost, jak se dobře a vkusně pobavit.

autor: Martin Luhan
Spustit audio