19. 08. 2008

19. srpen 2008

Největší prostor na kulturních stranách dnešních vydání deníků je věnován recenzím nedělního koncertu americké kapely R. E. M. Trio v čele se zpěvákem Michaelem Stipem představilo své nové album Accelerate, které Jaroslav Špulák v Právu označuje za rockové. Podle tohoto kritika měl koncert spád a dobrou gradaci, opanovala ho skvělá nálada. Jana Kačurová v Lidových novinách hodnotí vystoupení v pražském Edenu čtyřmi z pěti možných hvězdiček. Také ona potvrzuje, že R. E. M. přijeli v dobré formě a své fanoušky roztančili. Výhrady má Kačurová k technickému zázemí - zvuk jednotlivých nástrojů by podle ní mohl být vyváženější. Kateřina Hejdová, recenzentka Mladé fronty Dnes, píše v heslech: muzikantsky bezchybný výkon, výborná vizuální show a příjemná atmosféra. Hejdová uděluje koncertu R. E. M. osmdesát procent.

Hlavním kulturním tématem Hospodářských novin je pak zítra zahajovaný festival Letní Letná. Magdalena Čechlovská se ve svém článku zaměřuje na představení tanečně-akrobatického souboru Les Colporteurs z Francie. V rámci přehlídky nového cirkusu budou svou emocionální insenaci na visutých lanech předvádět mezi 28. srpnem a 2. zářím. Dále článek informuje o vystoupení Compagnie Moglice, dvou akrobatek, které budou tancovat na kolmé stěně, a česko-francouzského dua Décalages, jež provede 25. a 26. srpna svou kreaci Posedlost. O festivalu píší také Lidové noviny.

Program dvojice Décalages, kterou tvoří Seiline Valée a Selvi Salvatore, přináší také Právo. Článek nadepsaný "Décalages hraje o stáří" upozorňuje mimo Letní Letné také na představení v rámci prostějovské mezinárodní dílny závěsné akrobacie a fyzického divadla, kde duo provede svou novou inscenaci Ta BALADA.

Jindřiška Bláhová píše v Lidových novinách o novém filmu F. A. Brabce Máj, který bude pozítří premiérován. Adaptaci Máchovy básně považuje za špatnou. V recenzi označuje snímek za obrázkové leporelo plné vizuálních a vypravěčských banalit. Herecké výkony považuje většinou za sošné, jen Juraj Kukura a Nina Divíšková svou zkušeností vynikají. Podle Bláhové se tedy film rozhodně nezařadí do zlatého fondu české kinematografie. Udílí mu pouhou jednu hvězdičku z pěti.

Deníky upozorňují na dnešní koncert skupiny Sigur Rós. Tito "islandští skřítci", jak je označuje Petr Vizina v Hospodářských novinách, zahrají v hale HC Sparty Praha na Výstavišti. Kapela, která podle Mladé fronty Dnes přiváží "zasněženou poetiku" a podle Práva "osobitý chlad", představí své nové album Med sud í eyrum vid spilum endalaust, což znamená v překladu S bzukotem v uších hrajeme bez konce.

Rozhovor s Franzem Goëssem, který v roce 1968 navštěvoval Československo jako fotoreportér, připravila pro Mladou frontu Dnes Martina Buláková. Výstavu jehofotografií je možno vidět v horní části pražského Václavského náměstí.

autor: Martin Luhan
Spustit audio