19. 01. 2009

19. leden 2009

"Jsem cool, říká Mark Ravenhiill" - takovým titulkem nadepsal Vladimír Hulec svůj článek o pražské návštěvě britského dramatika. Najdeme ho v Lidových novinách. Ravenhill přijel zhlédnout premiéru své hry Bazén (bez vody), kterou v pátek uvedlo divadlo Letí v budově Švandova divadla. O návštěvě jednoho ze zakladatelů takzvané coolness dramatiky píše také Magdalena Čechlovská v Hospodářských novinách. Krátce se zmiňuje také o inscenaci Bazénu - podle kritičky skvěle naplňuje žánr černé komedie.

Petr Fischer se na kulturní straně Hospodářských novin věnuje filmu režiséra Stevena Soderbergha Che Guevara - Revoluce, který je v současné nabídce českých kin. Jedná se o první část více než čtyřhodinového eposu o ikoně kubánské revoluce.

Lidové noviny nabízejí pozvánku na výstavu fotoreportéra Oty Richtra nazvanou Fotografie z exilu. Autorova, jak sám říká, poslední expozice je pořádána právě padesát let po otevření Richtrovy vůbec první výstavy, tehdy v divadle D 34. Ta současná je otevřena do 19. dubna v Galerii Josefa Sudka v Úvozu v Praze. Bližší informace vám přinese zakrátko také naše Mozaika.

Jiří Machalický recenzuje v Lidových novinách výstavu krajin malíře Tomáše Císařovského nazvanou Kraj světa. Obrazy označuje kritik za ledově chladné a přitom výrazně barevné a hodnotí je čtyřmi z pěti možných hvězdiček. Výstavu nabízí Galerie Via Art v Praze.

Jana Kačurová na kulturní straně Lidových novin píše o tom, jak celosvětová hospodářská krize ovlivňuje hudební průmysl. Podle ní dá šanci mnohým novým talentům.

Alex Švamberk připravil pro Právo rozhovor s baskytaristou kapely The Stranglers, která se chystá na dnešní koncert v pražském Paláci Akropolis. Na vystoupení této britské kapely, která patří mezi stálice nezávislé ostrovní hudby, upozorňuje i Mladá fronta Dnes.

V Právu najdeme také článek Zbyňka Vlasáka věnovaný dokumentu slovenské herečky a režisérky Terezy Nvotové Ježíš je normální.

Peter Kováč zve v Právu na výstavu pražské Galerie Havelka, kde je k vidění výbor z díla Anny Zemánkové. Z pastelových kreseb a koláží nejvýznamnější představitelky hnutí art brut vyzařuje podle kritika pozitivní energie.

Pouhých dvacet procent udílí v Mladé frontě Dnes recenzent Tomáš Vokáč vystoupení souboru Comedie Francaise na scéně Stavovského divadla. Podle něj se první představení - Slavnost Spira Scimoneho - nepovedlo především dramaturgicky, Moliérovy Směšné preciózky pak zklamaly zejména režijně a herecky.

Luboš Mareček naproti tomu hodnotí v Mladé frontě Dnes osmdesáti procenty divadelní představení Havel píše Husákovi, které připravilo brněnské Divadlo Reduta pod vedením režiséra Jiřího Honzírka.

Mladá fronta Dnes ještě upozorňuje na nový titul nakladatelství Albatros - 7 křišťálových koulí z cyklu Tintinových dobrodružství - a hodnotí také úvodní týden vysílání TV Barrandov.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.