18. 07. 2008

18. červenec 2008

Dnes zahajuje Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Lidové noviny publikují k tématu článek nadepsaný Ve Verdim vystoupí 150lidí. Operu Síla osudu provede dnes Jihočeské divadlo v předpremiéře na točně v zámeckém parku. Dirigentem bude v prvních třech představeních John Keenan z newyorské Metropolitní opery. V dalších provedeních bude orchestr řídit dirigent Jihočeského divadla Martin Peschík. Krátce se o zahájení krumlovského festivalu zmiňují také Mladá fronta Dnes a Právo.

Blanka Frajerová píše v Lidových novinách o výjimečné výstavě pražské Galerie Kodl. Expozice je průřezem tvorbou malíře Františka Ronovského a kvůli velkému zájmu publika bude prodloužena zřejmě na celé léto. Většina děl vyjadřuje malířův zájem o lidské osudy a aspekty "člověčího údělu" v té nejobecnější rovině. Vystaveny jsou vzpomínkové cykly - například Vzpomínka na Madrid, Vzpomínka na Paříž, Španělsko, ale i Maminka nebo Mladí lidé.

David Drozd hodnotí v Lidových novinách inscenaci Shakespearova Macbetha uváděnou v brněnském divadle Husa na provázku. Režisér Martin Huba pojal klasiku velmi moderně - příběh se zřejmě odehrává ve sportovním klubu, bitvy jsou představovány kick-boxovými souboji a hudba obsahuje prvky hip-hopu. Koncepce je podle kritika však neucelená - zkrácený Macbeth je plný nedomyšleností, Duncan je zavražděn pouze proto, že to tak Shakespeare napsal, diváci se nedoví, jakým byl vlastně panovníkem. Nedostatek výkladu poškozuje téměř všechny herecké výkony, jen Vladimír Hauser svého vrátného ztvární respektovatelně. V Huse na provázku podle Drozda režiséra Hubu přecenili a inscenace si zaslouží tři z pěti hvězdiček.

Shine a Light zní v originále název snímku v České republice uváděného jako Rolling Stones. Jeho recenzi připravila pro Lidové noviny Jana Kačurová. Film režiséra Martina Scorseseho je především záznamem koncertu legendární skupiny, dikumentárními vložkami archivního charakteru je dvouhodinová stopáž proložena jen několikrát. Recenzentka udílí snímku tři z pěti hvězdiček.

Na téže straně Lidových novin najdeme také článek Vladimíra Bystrova, který je trojrecenzí knih s podobným tématickým zaměřením. Je jím nedávná minulost a zločiny komunismu. Plným počtem pěti hvězdiček hodnotí Bystrov knihu Jiřího S. Kupky Krvavé jahody, další dvě - Kupředu levá Václava Jiříka a Zkázu zeleného čtyřlístku Zory Dvořákové - oceňuje pak kritik třemi hvězdičkami.

Mladá fronta Dnes nabízí především samostatnou přílohu Filmová škola věnovanou tradičnímu festivalu konaném v Uherském Hradišti. Ten začíná 25. července, tedy za týden. Uvnitř najdeme praktické informace - například tipy na ubytování či ceny akreditací, ale samozřejmě také představení programu Filmové školy. Blíže se příloha zaměřila na hudební programy a film Bathory - rozhovorem s režisérem Jurajem Jakubiskem.

Mirka Spáčilová oceňuje v Mladé frontě Dnes pouhými padesáti procenty americkou romantickou komedii Jak ukrást nevěstu. Píše, že je to film nudný.

Michal Stein se ve své recenzi v Mladé frotně Dnes zaměřil na výstavu děl Antonína Stibůrka Nekonečný obraz - Sochy, která je k vidění v pražské výstavní síni Mánes. Uděluje jí osmdesát procent.

Šárka Hellerová připravila pro Právo rozhovor se zpěvačkou skupiny Blackmore's night Candice Night. Kapela vydává nové album Secret Voyage.

Režisérka Helena Třeštíková natáčela posledních dvacet let dokumentární snímek René, který půjde do kin příští týden. Píše o něm Magdalena Čechlovská v Hospodářskcýh

autor: Martin Luhan
Spustit audio