18. 05. 2009

18. květen 2009

Hospodářské noviny vycházejí ode dneška v nové úpravě a podle prvního vydání to vypadá, že jejich kulturní rubrika získala o jednu stranu více prostoru, zřejmě na úkor showbusinessové strany. Náplň kulturních rubrik sledovaných deníků se dnes z větší části shoduje - všechny například píší o vystoupení peruánského tenoristy Juana Diega Flóreze v Rudolfinu v rámci Pražského jara. Petr Veber píšící pro Hospodářské noviny nachází pro páteční recitál jen oslavná hodnocení - zpěvák zapůsobil nejen mimořádným hlasovým obdarováním a pěveckou ekvilibristikou, ale také sympaticky prostým vystupováním. Jak uvádějí i ostatní kritici, orchestrálními kusy i doprovodem se blýskla také Pražská komorní filharmonie s dirigentem Christopherem Franklinem. Věra Drápelová nadepsala svůj článek v Mladé frontě Dnes titulkem "Hlas, který nemá chybu" a zakončila jej stoprocentním hodnocením, Dita Kopáčová Hradecká využila také plného počtu pěti recenzentských hvězdiček.

Stejně vysoké hodnocení si vysloužilo od Lucie Dercsényiové Taneční mistrovství na druhou - v Národním divadle vystoupila identická dvojčata Jiří a Otto Bubeníčkové. O programu Bubeníček & friends se dočteme například v Lidových novinách.

List dále informuje o probíhajícím filmovém festivalu v Cannes. Nejobletovanějšími hvězdami víkendu se staly herečky Monica Bellucciová a Sophie Marceauová, které přijely představit film Nevracej se (nebo Neohížej se). Tuto zprávu přináší už na titulní straně Mladá fronta Dnes. Z režisérů upoutal největší pozornost americký veterán Martin Scorsese. O festivalu v Cannes píše také Věra Míšková v Právu a Irena Hejdová v Hospodářskýách novinách.

V Karlíně začala největší přehlídka současného umění v České republice, Prague biennale. Mezinárodní výstavu, jež je letos věnována téměř výhradně malbě, přibližuje v Hospodářských novinách Magdalena Čechlovská.

Dalším tématem, které je výrazně zastoupeno na kulturních stranách dnešních novin, je včera skončený veletrh Svět knihy. Zavítalo na něj podle informací Lidových novin 34 tisíc lidí. Mezi literáty, kteří se na festivalu představili, patřila také polská autorka Olga Tokarczuková. Rozhovor s ní otiskuje Mladá fronta Dnes a Právo.

V Právu najdeme také hodnocení nové divadelní hry Michala Viewegha Růže pro Markétu, již uvedla brněnská Reduta. Titulek recenze Jiřího P. Kříže hlásá, že Vieweghovi Růže nerozkvetla.

Helena Havlíková píše v Lidových novinách o opeře Dech dobrých víl, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské. Za světovou premiéru na sarajevské téma kritička divadlu děkuje, doslova uvádí, že se divadlu málokdy zdaří tak dobře přiložit diagnostický prst na tep doby.

autor: Martin Luhan
Spustit audio