17. 9.

17. září 2010

Bob Brozman w McSherry & OConnor - Six Days In Down

Americký kytarista Bob Brozman začínal u blues, ale v posledních dekádách se proslavil především unikátními projekty s hudebníky z jiných zemí. Tvrdí, že kytara se pro něj stala "překladačem cizích kultur", a že je to nástroj, který je tím nejlepším průvodcem při setkávání s cizinci. I když natáčel s hudebníky z tak vzdálených oblastí jako je Okinawa či Indie, jeho poslední dílo je zaměřeno na zemi relativně blízkou: na Irsko. Na albu Six Days In Down s Bobem Brozmanem hrají John McSherry na irské dudy, Dónal O’Connor na housle. Album je převážně instrumentální, a ženský hlas v těch zpívaných skladbách patří Stephanii Makem z Irska.

Hardiman The Fiddler Bean An Fhir Ruaidh - The Red Haired Man's Wife

K hudebně nejbohatším regionům Irska patří Donegal, což je jeden z celkem 32 okresů, na které je ostrov rozdělen. Donegal leží na tom nejzazším severozápadním výběžku, dodnes je baštou tradiční irské kultury i jazyka, a někdy uprostřed 18. století zde vznikla následující milostná píseň, zpívá Stephanie Makem.

A Mháire Bruineall

Beer Belly Dancing

Protože tradiční melodie určené k tanci bývají často krátké, hudebníci je spojují do větších celků. Následující ukázka vznikla kombinací celkem tří témat: tím prvním je melodie ‘Ragtime Annie’, která do Irska pronikla z jižního Texasu, a po ní následují dvě skladby z tradičního irského repertoáru, jako hlavní melodický nástroj uslyšíme urské dudy. Portaferry Swing

The Beauty Spot

Róise Na BhFonn - Tuneful Rose

Porta Mór Fataí

Spustit audio