16. 5.

16. květen 2007

Dnes večer začíná ve francouzském Cannes jubilejní šedesátý ročník nejprestižnější světové filmové přehlídky. Informace o tom najdeme v Mladé frontě Dnes, Lidových novinách a Právu. Prezident festivalu Gilles Jacob zdůrazňuje, že letos nad přehlídkou zavládne duch modernosti. O Zlatou palmu bude soutěžit dvaadvacet filmů, z nichž devět natočili tvůrci, kteří na festivalu nejsou nováčky, dokonce laureáti Zlatých palem z minulosti - například Quentin Tarantino, Emir Kusturica či bratři Coenové. Český snímek se v oficiálním programu neobjevuje žádný, naším zástupcem v Cannes tak bude Miroslav Krobot, který ztvárnil hlavní roli ve filmu režiséra Bély Tarra Muž z Londýna.

Bryan Ferry zvedl pražskou halu ze židlí, píše o koncertu anglického zpěváka Tomáš S. Polívka v Hospodářských novinách. Jedenašedesátiletý Ferry pěvecky utáhl celý večer prakticky bez problémů, chválu zasluhuje i desetičlenná doprovodná kapela. Zpěvák nežije z někdejší slávy, ale působí jako na slovo vzatý profesionál, kterého muzika stále doopravdy baví. Petr Vizina v Lidových novinách zdůrazňuje, že dvě hudební polohy, které Ferry v Edenu představil - totiž rytmické předělávky skladeb Boba Dylana a elegantně odpíchnutý soul -, se tu v osobě štíhlého muže podmanivého hlasu a gest velmi dobře doplňovaly, komentovaly jedna druhou. I Tom Komárek v Právu dodává, že se Bryan Ferrypředvedl ve vynikající formě.

Hospodářské noviny přinášejí recenzi u nás nedávno vydané knihy Cormaca McCarthyho Tahle zem není pro starý. Patr Matoušek v ní uvádí, že české uvedení "nejzápadnějšího z amerických Jižanů" může působit jako souhra náhody a kuráže, protože k němu došlo jen pár dní před dubnovým udělením Pullitzerovy ceny, již spisovatel obdržel za román Cesta.

Výtvarník František Skála si splnil starý sen a český knižní trh získal unikátní titul. Skutečný příběh Cílka a Lídy je fotografický komiks, který Skála nasnímal ve skutečném lese. Ve svém článku v Hospodářských novinách jej představuje Magdalena Čechlovská.

Velký rozhovor s pianistkou Jitkou Čechovou přinášejí dnešní Lidové noviny. Dita Hradecká ji zpovídala u příležitosti dnešního recitálu v rámci Pražského jara, na nějž Čechová připravila program z děl Bedřicha Smetany. Nahrávku kompletního díla českého skladatele totiž klavíristka postupně vydává u Supraphonu.

Mirka Spáčilová recenzuje v Mladé frontě Dnes nový film Alice Nellis Tajnosti. Kritička chválí výkony herců v hlavních i vedlejších rolích, uvádí, že film lze přijmout jako nečekaný dárek, ponořit se bez obav do očistné lázně a vychutnávat si ji až po ta nejdrobnější potěšení včetně závěrečné písně skupiny Buty ve slovenské verzi. Tajnosti se podle Spáčilové povedly, v závěrečném hodnocení jim udílí 80%.

autor: Martin Luhan
Spustit audio