16. 12. 2008

16. prosinec 2008

Pohledem do dnešních vydání novin zjistíme, že je poměrně hodně prostoru věnováno mezzosopranistce Magdaleně Kožené. Kde všude se o ní píše? Například Právo již na titulní straně informuje o včerejší předpremiéře filmového dokumentu Magdalena - Menší film o velké zpěvačce. Snímek režiséra Ondřeje Havelky byl uveden v brněnském kině Scala. Televizním divákům bude nabídnut 26. prosince večer. Zprávu přinášejí i Lidové noviny. V Právu a v Mladé frontě Dnes najdeme dále články vracející se ke koncertu České filharmonie řízené Charlesem Mackerrasem, jemuž dodávalo lesk právě také vystoupení Magdaleny Kožené.

Jana Kačurová v Lidových novinách píše o včerejším pěveckém koncertu jednoho z nejvýnamnějších operních pěvců José Carrerase. Spolu se sopranistkou Rebeccou Olveraovou, Kühnovým dětským sborem a Pražskou komorní filharmonií vystoupil v pražském Kongresovém centru. Jeho hodnocení Vám nabídne naše Mozaika po osmé hodině.

Jana Machalická připravila pro Lidové noviny rozhovor s mladým dramatikem Petrem Kolečkem, jehož hra Soprán ze Slapské přehrady měla na konci listopadu premiéru v pražském Rubínu a industriální komedie Bohové hokej nehrají čeká na devatenáctého prosince na uvedení v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Autor hovoří o svých zkušenostech s psaním dramat, o svém charakteristickém humoru i o spokojenosti s vlastním dílem.

Na téže straně pak kritička Machalická recenzuje zmíněnou inscenaci Rubínu. Režie aktovky Soprán ze Slapské přehrady se ujal Tomáš Svoboda, v jeho podání je podle recenzentky Kolečkova hra výmluvným obrázkem naší někdy až příliš pomatené současnosti. Této švandě s otráveným režisérem, buddhistkou, operní divou a krávou udílí čtyři z pěti hvězdiček.

Lidové noviny otiskují ještě filmovou recenzi snímku Paranoid Park. Dílo režiséra Guse Van Santa vstoupilo do české distribuce a kritička Kristýna Pleskotová ho hodnotí třemi z pěti hvězdiček.

Vojtěch Čepelák se v Hospodářských novinách věnuje gangsterskému eposu z odvrácené strany 60. let, snímku režiséra Jeana-Francoise Richeta Veřejný nepřítel č. 1. Francouzská kriminálka o "národním zločinci" Jacquesu Mesrinovi je opravdu epickým vyprávěním, jehož délka donutila tvůrce rozdělit snímek na dvě části (druhá přijde do českých kin prvního ledna). A podle Čepeláka jde do detailů, má maskulinní brutalitu i pořádnou dávku testosteronu. Žánrově je ohraničena velmi přesně.

Marie Reslová píše na kulturní straně Hospodářských novin o novince Studia Ypsilon Kam vítr tam pláž. V autorské režii Jiřího Havelky obracejí herci původní zábavnou poetiku Ypsilonky k závažnějším tématům.

Josef Mlejnek připravil pro Mladou frontu Dnes recenzi představení Divadla Komedie Spiknutí. Inscenaci režiséra Dušana Davida Pařízka udílí sedmdesát procent, dílo Egona Hostovského podává Pařízek jako krutý osud exulanta.

Divadlo Ungelt uvedlo hru Kateřiny Rudčenkové Niekur /Nikde. Hodnocení této inscenace najdeme v Právu, přichystala ho Radmila Hrdinová.

Festival Berlinale 2009 zveřejnil první filmy svého 59. ročníku, do programu (sekce Po zimě přichází jaro) je zařazen i snímek Jana Švankmajera Možnosti dialogu z roku 1982. Informuje o tom Právo.

autor: Martin Luhan
Spustit audio