16. 06. 2008

16. červen 2008

O víkendu začala v Litomyšli rozsáhlá výstava představující celoživotní dílo malíře a grafika Josefa Váchala nazvaná Mezi Bohem a Ďáblem. Informaci přináší Mladá fronta Dnes. Podle redaktorky Alice Horáčkové odkazuje název výstavy k podstatě Váchalova díla těkající mezi náboženským zanícením a okultismem, mezi mystériem víry a hrůznými přízraky a běsy. Zprávu o výstavě otiskuje také Právo. List navíc dodává, že vychází faksimile souboru Tři písně Antonína Koniáše, který původně Váchal zpracoval v jediném exempláři.

V Právu a v Mladé frontě Dnes najdeme informace o hudebních festivalech, které proběhly o víkendu. Oba deníky se shodují na tom, že předností táborské přehlídky Planet byla kvalitní dramaturgie, milovický Votvírák pak zaznamenal vysokou návštěvnost.

František Cinger přichystal pro Právo rozhovor s australským prozaikem Stevenem Carrollem. V České republice vyšla nedávno jeho kniha Pokoj milenců, proto autor hovoří především o ní a o jejím hlavním hrdinovi - Allanu Bowlerovi, který vzpomíná na dobu, kdy bojoval ve druhé světové válce a miloval japonskou dívku Mamoko.

Vladimír Mikulka hodnotí v Mladé frontě Dnes představení Dejvického divadla 39 stupňů. A hodnotí jej osmdesáti procenty. Inscenaci podle špionážního románu Johna Buchana a filmu Alfreda Hitchcocka označuje kritik za lehkou komedii. Režisér David Ondříček sám prohlašuje, že představením chce vzdát hold svébytně pokleslému žánru "filmu noir". A Mikulka dodává, že Dejvické divadlo umí zvládnout i oddechový žánr na vysoké úrovni.

V pražské příloze Mladé fronty Dnes najdeme článek o proběhnuvší Muzejní noci. Akce, která zdarma nabídla přístup do 51 pražských muzeí, galerií a dalších kulturních institucí, zaznamenala rekordní návštěvu - 202 tisíc lidí. Největší zájem byl o letecké muzeum Kbely.

Hospodářské noviny otiskují recenzi Vladimíra Čecha, který píše o uvedení hry Pavla Kohouta Éros v brněnském Národním divadle. Nastudování dramatu patří podle recenzenta k nejvydařenějším počinům činohry v této sezóně, režisér Jiří Pokorný Kohoutovu textu jednoznačně porozuměl. U článku najdeme také krátký rozhovor s autorem Pavlem Kohoutem.

Na kulturní straně infromují Hospodářské noviny o úmrtí Zdeňka Urbánka, spisovatele, překladatele a jednoho z prvních signatářů Charty 77. V rámci portrétu týdne o něm pak na jiné straně deníku píše Ivan Klíma.

Tereza Vinická se ve své recenzi otištěné v Lidových novinách věnuje novému představení Studia Ypsilon Z jejího života. Monolog stárnoucí operetní zpěvačky doplněný výstupy jejího mladého alter ega z padesátých let, doplněný o retrorecitál Josefa Zímy hodnotí kritička čtyřmi z pěti možných hvězdiček. Z textu Jiřího Justa vycházející inscenace Jana Schmida s protagonistkami Janou Synkovou a Renatou Rychlou nabízí divákům s nadhledem pojednané osudy jedné obyčejné ženské, která si díky svému autorovi, ale hlavně zásluhou své herecké představitelky bezpečně získá jejich sympatie, uvádí Vinická.

Daniela Iwashita píše v Lidových novinách o dvou novelách Masudžiho Ibuseho, které vyšly souborně pod názvem Na vlnách. Oceňuje dílo plným počtem pěti hvězdiček.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.