15. února 2011

15. únor 2011

Visegrádský jazz na Vítkově 16. 2. 2011

Dnešní den je dvacátým výročím založení Visegrádské skupiny, aliance České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Smyslem tzv. Visegrádské čtyřky byla především spolupráce mezi zeměmi při přechodu od totalitního systému k demokratické společnosti. Praha si toto výročí připomene zítřejším koncertem ve Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově v 19 hodin. Vystoupí zde ansámbl Central European Jazz Connection, složený z nejvýznamnějších osobností středoevropské jazzové scény. Skupinu speciálně pro tuto příležitost sestavil polský klavírista Kuba Stankiewicz a tvoří ji slovenský kytarista, skladatel a aranžér Matúš Jakabčic, maďarský trumpetista Kornél Fekete-Kovács, český kontrabasista Jaromír Honzák a slovenský bubeník Peter Solárik. Zvláštním hostem bude slovinský saxofonista Primož Fleischman. Autorem první ukázky, skladby s názvem 269 Sumner St., je Matúš Jakabčic, který se představí také jako sólista.

CD Matúš Jakabčic CZ/SK Bigband 269 Sumner St. (Matúš Jakabčic)

Hudební doprovod dnešní Mozaiky je pozvánkou na zítřejší koncert ansámblu Central European Jazz Connection, který vystoupí v 19 hodin ve Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově. Na akci je volný vstup a od šesti hodin bude pro návštěvníky mimořádně otevřena expozice „Křižovatky české a československé státnosti“. Repertoár koncertu, který je věnován výročí založení Visegrádské Čtyřky, tvoří skladby jednotlivých členů. Jedním z nich je i kontrabasista Jaromír Honzák, autor následující skladby Chances`s Choice.

CD „A Question To All Your Answers“ - 2007 Animal MusicChances`s Choice (Jaromír Honzák)

CD „A Question To All Your Answers“ - 2007 Animal Music The Rain`s Message (Jaromír Honzák)

CD „A Question To All Your Answers“ - 2007 Animal Music Great Adventure of The Last Leaf (Jaromír Honzák)

Další osobností, která vystoupí na zítřejším koncertě Central European Jazz Connection, je slovenský bubeník Peter Solárik. Od roku 1999 je členem uskupení Nothing But Swing Trio, které má na kontě několik úspěšných CD. Následující ukázka, jazzový standard East of The Sun, pochází z alba z roku 2004, na kterém se podílel také houslista Stano Palúch.

CD „Stano Palúch & Nothning But Swing Trio“ - 2004 Hevhetia East of The Sun (Brooks Bowman)

CD „Stano Palúch & Nothning But Swing Trio“ - 2004 Hevhetia Day By Day (Axel Stordhal, Paul Weston,Sammy Cahn)

Dnešní Mozaikou nás provázela hudba jednotlivých členů Central Europaen Jazz Connection, ansámblu, který vystoupí na zítřejším koncertě v Národním památníku na Vítkově v 19 hodin. Poslední ukázkou bude jazzový standard I Want To Be Happy v podání slovenské skupiny Nothing But Swing Trio s bubeníkem Peterem Solárikem.

CD „Stano Palúch & Nothning But Swing Trio“ - 2004 Hevhetia I Want To Be Happy (Vincent Youmans)

Spustit audio