15. 1.

15. leden 2010

Yasmin Levy: Sentir

Do pestrosti izraelské hudby se jakoby promítají dvě roviny: zeměpisná, dle oblastí, z nichž pocházejí židovští přistěhovalci do státu Izrael, a historická, dle epoch, v nichž daný žánr vznikl. Repertoár takzvaných sefardských písní se vytvářel na Pyrenejském poloostrově až do roku 1492, kdy královna Isabella ze země vykázala všechny obyvatele židovského i muslimského vyznání, kteří odmítli konvertovat na křesťanství. Dnes tento repertoár ožívá díky nové generaci umělců, z nichž k těm nejvýraznějším patří zpěvačka Yasmin Levy. Její otec, hudebník a sefardský Žid z Turecka, shromáždil obrovské množství hudebních zápisů sefardských písní, a Yasmin na jeho dílo navázala jako zpěvačka. Dnes vám představíme její poslední album, Sentir.

Mi Korason

El Amor Contgo

Izraelská zpěvačka Yasmin Levy si na své poslední album Sentir vybrala i jednu píseň Leonarda Cohena. To, že ji nazpívala španělsky, má logický důvod, písně sefardských Židů, které tvoří hlavní část jejího repertoáru, jsou totiž zpívané v jazyce ladino, což je archaická forma španělštiny, a Yasmin Levy má díky tomu velmi blízko ke španělské kultuře i jazyku.

Hallelujah... Autor Leonard Cohen

Nos Llego El Final

Specialitou posledních alb Yasmin Levy jsou dvoujazyčné dialogy. Na své předchozí album například zařadila duet s egyptskou zpěvačkou Natachou Atlas. Toto propojení židovské i arabské kultury mělo zároveň charakter protiválečného politického gesta. Na album Sentir zařadila Yasmin Levy duet s řeckou zpěvačkou Eleni Vitali, se španělským názvem Porque, Proč.

Porque..

Triste Vals

Jaco

La Hija De Juan Simon

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Yasmin Levy

Spustit audio